Hirdetés

További fejlemények az Intel hibabejelentése kapcsán

A Intel január legvégén egy komoly hibát talált a 6-os szériába tartozó vezérlőlapkákban, melynek következtében a Sandy Bridge CPU-khoz való vezérlők visszahívása elkerülhetetlen volt. Azóta már kiderült, hogy mi okozza a gondot, továbbá több vállalat is bejelentette, hogy részt vesznek a hibás termékek garanciális cseréjében. Az utóbbi csoporthoz a napokban csatlakozott az ECS is. A cég részletezte, hogy az összes P67 és H67 chippel szerelt alaplapjuk érintett, így a vásárlók a javított termékek megérkezése után a viszonteladónál kezdeményezhetik a garanciális cserét. A friss információk szerint a HP és a Samsung is részt vesz a visszahívásban, és az összes olyan terméket cserélik, ami a hibás lapkákat tartalmazza. Szintén lehetőség a vételár megtérítése, amennyiben az ügyfél ezt szeretné. Az egyeztetéssel kapcsolatban a vállalatok helyi szervizeit vagy a viszonteladókat kell keresni.

Az Acer szintén reagált a fejleményekre. A pontos tájékoztatás érdekében felkerestük a cég magyarországi képviselőjét, aki elmondta, hogy a gyártó maradéktalanul visszahívta a hibás vezérlőre épülő számítógépeit. Fontos megjegyezni, hogy hazai viszonylatban is gazdára talált már pár termék, de a garancia ezekre is vonatkozik, vagyis a vállalat a javítást térítésmentesen elvégzi az érintett felhasználóknak, amint megérkeznek a hibátlan lapkák. Amennyiben ez a konstrukció a vásárlóknak nem felel meg, a viszonteladónál lehetőség van a termék azonnali cseréjére, egy eltérő típusra. Ezenkívül az Acer nem zárkózik el a vételár visszafizetése elől sem.

A vállalat szóvivője szerint a hibátlan vezérlők gyártását hamarosan megkezdi az Intel, és április elsejétől újraindulhat a Sandy Bridge CPU-kra épülő Acer termékek forgalmazása. Mivel a többi gyártó is áprilist jelölte meg a hibátlan termékek rajtjával, az Intelnek legkésőbb a következő héten le kell adni a javított vezérlők mintáit. A hírek szerint ez meg is fog valósulni, vagyis a javítás körül minden megfelelően zajlik. A B3-as verziójú vezérlőchipek tömeggyártása február végén indulhat be, így elképzelhető, hogy már március végén feltűnik pár javított masina az üzletekben.

Fontos megjegyezni, hogy az Intel a napokban engedélyezte a hibás termékek további forgalmazását azoknál a PC-s konfigurációknál, amelyek alapértelmezetten nem használják a problémás 3 Gbps-os SATA portokat. Ezzel a lehetőséggel szerencsére nem minden partner él, mivel egy asztali számítógép tetszőlegesen bővíthető, vagyis a felhasználó bármikor hasznosíthatja a hibás interfészeket, ami nem jelent semmi jót. A gyártóknak majd érdemes bevezetni egy megkülönböztető jelzést, akár egy matrica formájában, ami tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék már hibátlan vezérlőt alkalmaz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés