Hirdetés

Tovább zsugorodik az alaplapok piaca

A DigiTimes a beszállítói láncoktól szerzett információk alapján arról számolt be, hogy idén sem várható fellendülés az alaplapok piacán, sőt – az előző évekhez hasonlóan – továbbra is marad a csökkenés. Ami a számokat illeti, a 2013-as eladási statisztikában még 75 milliós darabszám szerepelt, ezzel szemben 2016-ban már csak 50 millió alaplapot szállítottak le a vállalatok, az idei várható darabszám pedig 45 millióra tehető.

Az említett 2013-2017-es időszak évekre levetített esésének üteme az idei évben tehát lassult, de nincs kilátás arra, hogy a trend megforduljon, a 2018-ra szóló jóslatok is további csökkenésről szólnak. Az eladások fő motorjának egyébként a kínai piac tekinthető, ezen a téren pedig csökkenés tapasztalható már egy ideje, így ez nagyban hozzájárul a jelenlegi helyzethez. Bár úgy tűnik, hogy vannak eladást pörgető trendek, mint például a kriptovaluták és a gaming, ez önmagában nem elég. Előbbi inkább a VGA-kat szívja fel, tehát alaplap fronton nem mutatkozik meg a hatása, utóbbi viszont tényleg nem teljesített rosszul. Erre egy példa: a tavalyi évhez képest 55%-os növekedést könyvelhettek el a gamer PC-kkel foglalkozó cégek asztali masinák frontján, ennek ellenére ez nem elég az üdvösséghez.

Noha időközben megjelent az AMD Ryzen, ez önmagában nem oldja meg egycsapásra az egész szegmens "problémáját", ahogyan a platformcserét kierőszakoló Intel Coffee Lake érkezése sem lesz elegendő a hanyatlás megfékezéséhez. Nagyban közrejátszik ugyanis, hogy a nagy többséget adó átlagos vásárlók nem igazán érdekeltek a régebbi platformok lecserélésében, aminek nem csak az az oka, hogy az újabb processzorok nem adnak akkora teljesítménytöbbletet, hogy megérje a plusz költséget és a cserével járó macerát, hanem az is, hogy CPU szempontból elegendőnek érzik a már meglévő teljesítményt.

Mindezek fényében érhető, hogy a nagy alaplapgyártók a háttérben átszervezéseket hajtanak végre, hiszen a csökkenésből fakadó veszteséget a jövőben más piacok bevonásával kell ellensúlyozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés