Tovább menetel az Apple a szabadalmi háborúban, célkeresztben az Ultrabookok

Az Apple korunk legdurvább szabadalomháborúját vívja a Samsung, illetve a Google ellen. Mára számos konkurens okostelefon és tablet forgalmazását tiltatták be a vizsgálatok során, legutóbb a Galaxy Nexus nevű okostelefon esett áldozatul. Az Apple az ultramobil piacon tehát jogi csatában lehetetleníti el a konkurensek piacszerzését, és ebben a cég mára elég jól áll, így ideje figyelmet fordítani a Macbook Air termékek eladását fenyegető Ultrabookokra is.

A vállalat még az előző év közepén nyújtott be egy szabadalmat, mely levédi a Macbook Airhez hasonló kialakítást. Ezt idén, június 5-én elfogadták, aminek értelmében az Apple kérheti minden olyan Ultrabook forgalmazásának betiltását, melynek profilja ékre vagy könnycseppre hajaz. A tajvani kormány megpróbált gyorsan reagálni az eseményekre és figyelmeztette az Acer, az ASUS, a Compal, valamint a Hon Hai Precision néven bejegyzett gyártókat, hogy az előbb említett profilra hasonlító termékek gyártására kiemelt figyelmet szenteljenek, mivel – a hivatalos közlemény szerint – fennáll a kockázata, hogy az Apple megtámadja az adott terméket a nemrég benyújtott szabadalom megsértésével. Ez legrosszabb esetben a forgalmazás betiltásával is járhat az egyes országokban, de elsősorban az Egyesült Államokban, így a tajvani kormány aggodalma jogos.

A legnagyobb veszélyben az ASUS Zenbook van, melynek Macbook Airre hajazó profilja szembeötlő, de sok más Ultrabook megpróbálja ezt a kialakítást alkalmazni, így egyelőre nem lehet megmondani, hogy az Apple mely termékeket nem szeretné a boltok polcain látni. Mindenesetre a tajvani kormány gyors reakciója fontos tényező, ugyanis az érintett cégek felkészülhetnek a jogi vitákra, és az esetleges importtilalom bevezetéséig készíthetnek egy másik dizájnt az adott gép számára. Ezzel az Apple akciói talán kevesebb kárt okoznak, így tartható lehet az a terv, miszerint az idei notebookeladások 12%-a már Ultrabook lesz.

Az Apple jelenlegi magatartása hosszú távon egyáltalán nem biztos, hogy kifizetődő, mert ezekkel a módszerekkel könnyedén kivívhatják a felhasználók és vásárlók haragját. Az Ultrabookok elleni támadással a vállalat akár olyan helyre is bekerülhet a PC-sek szívében, ahova eddig maximum a Rambus volt képes beférkőzni (mely vállalat szintén „oly sok jót tett” a PC-s piacnak). Ezt a helyet pedig finoman szólva sem a túláradó szeretet veszi körül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • PH!TV – Akarsz-e kiborg lenni?

    A technika fejlődésével egyre inkább elmosódni látszik a határvonal ember és gép között. Meddig mehetünk el, amíg még a klasszikus értelemben vett embernek nevezhetjük magunkat?

  • PH!TV – MacBook Pro, a retinaégető

    Nagyon rövid időre sikerült megszerezni egy Retina kijelzős MacBook Prót, így gyorsan megnéztük!

Előzmények

Hirdetés