Hirdetés

Totális mélypontra süllyedtek az Intel részvények!

A tegnapi napon az Intel részvényei 14.10 dolláros árfolyamra estek vissza, márpedig erre 6 éve nem volt példa. A Microsoft ugyancsak mélyponton van, ha az elmúlt 3 évet vizsgáljuk. A NASDAQ (IT/technológiai részvények tőzsdéje New Yorkban) tehát tovább süllyed, és egyelőre szó sincs az annyira várt lassú fellendülésről.

Az IT ipar továbbra is válságban van.

Miért? A válasz összetett, az iparági gazdasági ciklusoktól kezdve sok minden szerepet játszik mindebben. Az egyik kikerülhetetlen tényező azonban a felgyorsult fejlődés, és azt ki nem használó világ együttese.

Mert hiszen hiába tudnak a mobiltelenok lassan 8 nyelven beszélni, a mobilszolgáltatók az új opciók nagy részét nem engedélyezik a felhasználók számára. Nem rossz dolog a WAP, de komolytalan, hogy most, 2002 végén akciózzák a hazai mobilcégek. Egy 2.80 GHz-es Pentium 4 is gyorsabb, mint bármi, ami kapható a PC-hez, de az átlagos, mindennapi munkához egész egyszerűen fölösleges, így az emberek nem sietnek majd kicserélni 1.60 GHz-es P4-eseiket, de még 1 GHz-es P3-asaikat sem.

Az alaplapok újabban a szó-szoros értelmében is 8 nyelven beszélnek, ugyanakkor szomorú, hogy ilyen feature-ökkel kénytelenek termékeiket differenciálni a gyártók.

Egyre égetőbbé válik a számítógépek egy új, eddig nem is ismert/kidolgozott felhasználási területének felfedezése. Az "ülünka gép előtt, gépelünk, klikkelünk és netezünk, valamint néha játszunk" ugyanis már szinte minden gépen tökéletesen művelhető.

Hangfelismerés, intelligens számítógépek, merőben új, 3D operációs rendszerek. Ezek azok a kulcsszavak, melyekre az IT iparágnak most nagyobb szüksége van, mint bármire. Ameddig ugyanis nem terheljük le valami lényegesen komolyabb feladattal a gépeket, mint azt ma tesszük, a hardver fejlesztések jórésze érdektelenné válik. Ez a forradalom azonban a matematikusokra vár...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés