Hirdetés

A Toshiba MRAM-ja gyorsítótárnak is jó lehet

A Toshiba bejelentette, hogy áttörést értek el az MRAM fejlesztésében, így sikerült megalkotniuk a világ legkisebb fogyasztású memóriaelemét. A Spin Transfer Torque elven működő (STT-MRAM) megoldás annyira jó eredményeket mutat fel, hogy a későbbiekben akár a gyorsítótárként is bevethető a processzorokhoz, kiváltva ezzel az SRAM cellákat. Utóbbi rendkívül gyors memória, de nagyon drága, és a fogyasztási tulajdonságai is egyre kedvezőtlenebbek. Ez főleg terhelés nélkül figyelhető meg, ekkor ugyanis az SRAM működéséhez túl sok energia szükséges.

Mint ismeretes az MRAM (Magnetoresistance Random Access Memory) technológia mágneses elven működő rétegeket alkalmaz, melyek a polarizáció módosításával képesek az adattárolásra. A rétegek párosával értendőek, vagyis az egy bitet tároló cellákon belül kettő található ezekből. Az egyik réteg polaritása állandó, míg a másik rétegé áram segítségével megváltoztatható. Ennek megfelelően a cellán belül két állapot állhat fent, azaz a rétegek polaritása vagy megegyezik, vagy eltér. Ez a különbség teszi lehetővé az információk tárolását. Az MRAM legnagyobb előnye a potenciális versenytársakkal szemben, hogy a cellák sosem fáradnak el, vagyis nincs maximalizálva az írási ciklusok száma.

Ha tényleg sikerül elérni az SRAM fogyasztási karakterisztikáját, amellett, hogy a sebességben sem lesz komoly változás, akkor az MRAM a mobil irányt figyelembe véve kiváló alternatíva lehet az SRAM leváltására. Mivel az MRAM nem igényel állandó energiaellátást az információ megőrzésére, így terhelés nélkül akár teljesen lekapcsolható a gyorsítótár a processzorokban, majd igény szerint újra áram alá helyezhető. Ezzel rengeteg energiát lehet megtakarítani, ami az üzemidő szempontjából kulcsfontosságú szempont.

Mivel egyelőre még csak prototípusról van szó, így az elkövetkező évek lapkáiban biztos nem látjuk majd ezt a fejlesztést, de a Toshiba bizakodó, és állításuk szerint az új technológia ott lesz a jövő ultramobil lapkáiban. Konkrét időpont azonban még nincs, de ez jelenleg nem is elvárható, hiszen még rengeteg munka van hátra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés