Hirdetés

A dobogó közelébe került Japán a szuperszámítógépek legfrissebb listájában

Ráadásul a Gyoukou nevű rendszer energiahatékonysága elképesztően jó. Persze ez Kína uralmát nem veszélyeztette.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, ami az év közepéhez képest viszonylag kevés változást hozott. Leginkább azt érdemes kiemelni, hogy az Egyesült Államok legjobb rendszere már csak az ötödik helyre jó, vagyis fél év alatt egy helyet csúszott hátra a ranglétrán. Ezúttal a Japánban összerakott, Gyoukou nevű nagyvas bizonyult jobbnak, megcsípve a negyedik helyet. Ez a gép ráadásul hihetetlenül érdekes, ugyanis az alapját a ZettaScaler-2.2-es HPC dizájn adja, amiben 16 maggal rendelkező Xeon D-1571-es processzorok és PEZY-SC2 gyorsítók dolgoznak.

A hivatalos adatok alapján a friss japán konstrukció a Linpack tesztben 19,14 PFLOPS-ra képes az elméleti 28,19 PFLOPS-ból, a fogyasztása pedig 1,35 megawatt, ami a teljesítményéhez képest meglepően alacsony. Többek között a dobogó harmadik fokát kibérlő, Svájcban működő Piz Daint hasonló teljesítményre majdnem 1 megawattos extra fogyasztás mellett képes.

A dobogó legfelső két fokát egyébként Kína továbbra is uralja, így a Sunway TaihuLight megőrizte az első, míg a Tianhe-2 a második helyet.

A korábbi ötödik és hatodik helyet megkaparintó Sequoia és Cori duó rendre a hatodik és a nyolcadik helyre csúszott vissza, és beékelődött közéjük a korábbi tizedik Trinity. Utóbbi frissítésen esett át, így a 16 maggal dolgozó Xeon E5-2698v3 processzorokat felváltotta a 68 maggal rendelkező Xeon Phi 7250. Ezzel a gép Linpack tesztben 14,14 PFLOPS-os tempót tud felmutatni az elméleti 43,9 PFLOPS-ból, méghozzá 3,84 megawattos fogyasztás mellett.

A kilencedik helyre a korábbi hetedik Oakforest-PACS futott be, míg a tizedik pozícióban a K computer végzett, ami az évtized elején volt már az első helyen is, de azóta sok idő eltelt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés