Hirdetés

Több év után újra az Egyesült Államok vezeti a szuperszámítógépek versenyét

Ráadásképpen a Summit kistestvérének számító Sierra még a dobogó legalsó fokát is elkapta.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, ami az előző évhez képest elég sokat változott. Főleg az élmezőnyben, ugyanis újra az Egyesült Államokban található a legjobb rendszer, ami a Summit névre hallgat, és az Oak Ridge National Laboratory központján belül került kiépítésre. Az alapokat az IBM AC922-es platformja adja, és a jelenlegi konfigurációban 3456 node aktív. Ezekben egyenként két darab, 22 maggal rendelkező, IBM Power9 processzor dolgozik, amelyek mellé három-három, azaz node-onként összesen hat Tesla V100 társul, méghozzá NVLinken keresztül. A hivatalos adatok alapján nagyvas a Linpack tesztben 122,3 PFLOPS-ra képes az elméleti 197,7 PFLOPS-ból, a fogyasztása pedig 8,8 megawatt, ami eléggé hízelgő.

Kína korábbi csúcstartója, a Sunway TaihuLight azért megőrizte a második helyet, de a Summit kistestvérének számító, Egyesült Államokon belül, a Lawrence Livermore National Laboratory épületegyüttesében kiépített Sierra hozta a dobogó legalsó fokát. Ez a rendszer az IBM AC922LC-s platformját használj, ami lényegében annyiban különbözik a fenti konstrukciótól, hogy 4320 aktív node-ot tartalmaz, de a node-onként két darab, szintén 22-magos IBM Power9 processzor mellé két-két, azaz összesen négy Tesla V100 került. Ezzel a Linpack tesztben 71,6 PFLOPS-ot tud felmutatni az elméleti 119,2 PFLOPS-ból, a fogyasztását viszont nem adta meg az Energiaügyi Minisztérium.

A negyedik helyen tért vissza Kína másik büszkesége, a Tianhe-2A, ami nagyjából három éve számított a szuperszámítógépek királyának, de időközben átépítették, így a Xeon Phi gyorsítók helyét átvették a saját tervezésű Matrix2000 gyorsítók. Ez jót tett a rendszernek, mivel az új konfiguráció a Linpack tesztben 61,4 PFLOPS-ra képes az elméleti 100,7 PFLOPS-ból, miközben a fogyasztása 18,5 megawatt, vagyis a részegységek cseréje alig került egy megawatt pluszba, holott a teljesítmény majdnem megduplázódott.

Az ötödik helyet egy Japán újdonság (ABCI) bérelte ki, ami az AIST, vagyis a a fejlett ipari tudományok és technológiák nemzeti intézete épített ki. Ez Fujitsu PRIMERGY CX2550 M4 szervereket használ 20 maggal rendelkező Xeon Gold 6148-as processzorokkal és Tesla V100 SXM2-es gyorsítókkal. A Linpack tesztben 19,9 PFLOPS-os tempót tud felmutatni, elméleti 32,6 PFLOPS-ból, miközben a fogyasztása 1,6 megawatt.

A hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik helyet rendre a Piz Daint, a Titan, a Sequoia, a Trinity és a Cori csípte meg. Ezek a korábbi listához képest változatlanok, a technika fejlődésével szorulnak egyre hátrébb. Az viszont érdekes, hogy az Egyesült Államok korábbi büszkeségének számító Titan még mindig nem szorult ki az első tízből, pedig ez a gép aztán nagyon túlkoros.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés