Hirdetés

Kis változást hozott az év vége a szuperszámítógépek versenyében

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát. Ezúttal az első öt helyen nem változott semmi, így a korábbi hírünkben leírt versenyzőknek a nevét, a sorrendjét és a teljesítményét nem írjuk le újból. Kína tehát maradt az élen megelőzve ezzel az Egyesült Államok és Japán csúcsgépeit.

Az öreg kontinens lakói számára azonban jó hír, hogy Svájc a hatodik helyre ugrott. A Piz Daint nevű masina a 42. helyről tört előre, és hiszen komoly fejlesztésen esett át. A Cray XC30-as alapok megmaradtak, de a felújítás hatására már 14 498 darab, nyolcmagos, 2,6 GHz-en üzemelő Intel Xeon E5-2670 CPU-t tartalmaz, ami mellé több mint 1500 darab NVIDIA Tesla K20x gyorsítót pakoltak. Zömében az utóbbi termékeknek köszönhető a drámai előrelépés a listában.

Piz Daint
Piz Daint

A hivatalos adatok alapján a Piz Daint a Linpack tesztben 6,21 PFLOPS-ra képes az elméleti 7,79 PFLOPS-ból, a fogyasztása pedig 2,3 megawatt. A paraméterekből viszonylag hatékonynak tűnik a masina, ráadásul nem is fogyaszt túl sokat, figyelembe véve, hogy a mögötte felsorakozó gépek rosszabb hatásfokkal dolgoznak. A Piz Daint még skálázható, így a rendszer segíthet Európa felzárkózásában is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés