Hirdetés

Továbbra is a GPU-k a császárok a zöld szuperszámítógépekben

A green500.org frissítette a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeinek listáját. Meglepetésre sokkal több változás történt, mint az energiaigényt figyelmen kívül hagyó top500.org listán. A elmúlt év végén a gyorsítókártyák aktív használata végleg megtörte a BlueGene/Q rendszerek nyomasztó fölényét, de az utóbbi megoldások továbbra is ott vannak az élmezőnyben, viszont az első négy helyet már csak gyorsítókkal lehet uralni. Ettől függetlenül az első 30 pozícióban még mindig nagyon sok a BlueGene/Q szuperszámítógép, hiszen a 2100-2300 MFLOPS/W-os hatékonyságuk még mindig nagyon jónak számít.

A green500.org esetében általánosan elmondható, hogy minél nagyobb a szuperszámítógép, annál nehezebb azt hatékonyan működtetni, így a több megawattot használó konfigurációk nem kerültek be az első tízbe. A legjobbak között a legnagyobb fogyasztással a SANAM nevű szuperszámítógép dolgozik, mely 2351,1 MFLOPS/W-os hatékonyságot képes felmutatni. A Szaúd-Arábiában kiépített rendszer Intel Xeon E5-2650-es processzorokból áll, a gyorsító szerepét pedig számos AMD FirePro S10000 jelzésű kártyák töltik be. A masina a Linpack tesztben 421,2 TFLOPS-os teljesítményre képes 179,15 kW-os fogyasztás mellett, és ez a negyedik helyre volt elég, így pont megelőzi a jellemzően 82 kW-ot fogyasztó BlueGene/Q rendszerek sokaságát.

A dobogóra 50 kW-nál kisebb fogyasztással lehetett csak felkerülni, így a legjobb három szuperszámítógép nem számít túl erősnek, de az energiahatékonyságuk pont ettől lesz jó. A korábban első helyen is tanyázó, Beacon névre keresztelt masina már csak a dobogó utolsó fokára volt jó, 2499,57 MFLOPS/W-os hatékonysággal. A rendszer Intel Xeon E5-2670-es processzorokból áll, melyek mellett Intel Xeon Phi 5110P jelzésű gyorsítók dolgoznak. A 157,5 TFLOPS-os elméleti tempóra képes rendszer a Linpack tesztben 110,5 TFLOPS-os teljesítményt mutat fel, amihez 45,11 kW-os fogyasztás társul.

Az első és második pozíció szempontjából a szituáció megmosolyogtató, ugyanis az Eurora és az Aurora Tigon gyakorlatilag ugyanaz a gép. Mindkettő alapja az Eurotech Aurora HPC 10-20, ami Intel Xeon E5-2687W-s processzorokkal és NVIDIA Tesla K20 jelzésű gyorsítókkal dolgozik. A processzorokból és a GPU-kból is ugyanannyi került beépítésre a nagyvasakba. Ettől függetlenül az Aurora Tigon végzett a második helyen 3179,88 MFLOPS/W-os hatékonysággal, ami a hírek szerint arra vezethető vissza, hogy a mérés pillanatában nem volt tökéletesen bekonfigurálva. Ez pont elég volt ahhoz, hogy az Eurora 3208,83 MFLOPS/W-os hatékonyságától egy hajszálnyit elmaradjon. A két masina egyébként a Linpack tesztben nagyjából 98,5-98,6 TFLOPS-os teljesítményre képes 31 kW körüli fogyasztás mellett.

Jól mutatja a fejlődést, hogy a korábbi bronzérmes és egyben nagyon híres Titan már csak a 29. helyen tanyázik, pedig a legutóbbi felmérés csak fél éve volt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés