Hirdetés

Több tucat Ivy Bridge APU érkezik

Az asztali Ivy Bridge APU-król már számos hírt írtunk. Az IDF-en kiderült, hogy nagyjából milyen újításokra lehet számítani, míg nemrég az érkező termékek képességei, valamint a termékskála egy részének paraméterei láttak napvilágot.

Észrevehető azonban, hogy a Core i3 termékekről kevés szó esett, de a Zol.com.cn friss dokumentumai alapján eléggé részletes képet lehet kapni a teljes termékskáláról, melybe összesen 23 darab APU tartozik.

Intel Ivy Bridge asztali termékskála Intel Ivy Bridge asztali termékskála
Intel Ivy Bridge asztali termékskála (forrás: Zol.com.cn) [+]

A termékek paramétereit az fenti két kép részletezi, így ezek onnan könnyen leolvashatók. Érdekes azonban, hogy a Core i3-as megoldások PCI Express vezérlője nem lesz 3.0-s megoldás. Tudomásunk szerint technikailag a hardver megfelel a PCI-SIG tesztjén, amit az is alátámaszt, hogy a többi termékben ez a funkció aktív lesz, de az Intel a legolcsóbb termékek esetében szoftveresen lebutítja a vezérlőt 2.0-s verzióra.

A dolog azért érdekes, mert ennek az egésznek a gyakorlatban nincs igazán jelentősége. A PCI Express 3.0 valós előrelépés az elődhöz képest, de a legtöbb program, illetve konkrétan a játékok képtelenek kamatoztatni az új felület sebességét, mivel eleve úgy írják meg ezeket a fejlesztők, hogy a PCI Express buszt minimális mértékben terheljék.

A PCI Express 3.0-t persze óriási marketinghadjárat hirdeti, így az alaplapgyártók ezen a fronton vérre menő küzdelmet vívnak. Természetesen egyik vállalat sem támasztotta alá tesztekkel a 3.0-s felület előnyét a 2.0-ssal szemben, ami többek között annak köszönhető, hogy nem igazán lehet kimutatni a különbségeket. Az elméletben elérhető adatátviteli sebesség növekedéséről azonban minden érintett ódákat zeng. Ezek után nem csoda, hogy több potenciális vásárló számára nem tetszik az Intel szoftveres korlátozása, hiszen úgy tekintenek a PCI Express 3.0-ra, mint egy világmegváltó fejlesztésre, mely jelentősen növeli a teljesítményt.

A szoftveres korlátozásban alapvetően mi sem hiszünk, hiszen ha már ott van a szolgáltatás a termékben, akkor azt illene aktiválni, de egyrészt a dolgok az üzleti oldalon nem így működnek, másrészt a PCI Express 3.0-nak nagyobb a füstje, mint a lángja, így az új Core i3 generáció iránt érdeklődő vásárlók ezt a korlátozást meg sem fogják érezni. Sokkal nagyobb negatívum például az AES-NI utasításkészlet tiltása, mely a titkosítási algoritmusok gyorsabb feldolgozásáért felel, és tényleg hasznos szolgáltatás azokban a programokban, melyek támogatják. Sajnos a Core i3 sok szempontból butítást kap, így az előbbi funkciók mellett a Trusted Execution és a VT-d technológia sem lesz elérhető.

Jó hír, hogy mindegyik termék kétcsatornás memóriavezérlője támogatni fogja az 1600 MHz-es DDR3 memóriákat, emellett mindegyik megoldásban aktív az integrált grafikus mag, mely – APU-ról lévén szó – az általános számításokból is kiveheti a részét az OpenCL és a DirectCompute felület segítéségével.

Az IGP 16 darab vektoros shader egységet kapott. A HD Graphics családba tartozó 4000-es modellek esetében ezekből mind aktív lesz, ám a 2500-as verzió mellett be kell érni 6 feldolgozóval. A magórajel minden asztali modell esetében 650 MHz lesz, míg a turbó terméktől függően 1050/1100/1150 MHz lehet. Szerencsére az erősebbik HD Graphics 4000-es IGP-t nemcsak a legdrágább modellek kapták meg, így ebből a szempont jóval jobb a helyzet, mint a Sandy Bridge generációnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés