Hirdetés

Több tradíciót is hátrahagy a Lenovo legprofibb notebookja

Gyökeresen megváltozott professzionális ThinkPaddel rukkolt elő a kínai Lenovo, mely 2005-ben tett szert az IBM gyengélkedő PC-üzletágára. A tengerentúlon egy hete indult a vadonatúj ThinkPad T61p sorozatú notebookok forgalmazása – ez a széria számos kisebb-nagyobb újítással hívja fel magára a figyelmet, mindezek közül a legszembetűnőbb, azonnal észrevehető változás, hogy a gyártó immár a létező legkonzervatívabb professzionális gépcsaládnál is szélesvásznú TFT-re váltott.

A grafikai és tervezőmunkákhoz szánt T61p modellek kezdetben csak egyféle, 15,4 hüvelykes, WUXGA (1920x1200 pixeles) felbontású kijelzővel érhetők el, később azonban – várhatóan olcsóbban – jönnek a hasonló képátlójú, de „mindössze” WSXGA+ (1680x1050 pixeles) panellel ellátott változatok is. A grafikus alrendszer lelkét jelentő GPU terén is változtatott a gyártó; a T61p-be épített GPU-t mostantól az NVDIA szállítja a Lenovónak: a 256 megabájt dedikált memóriával ellátott Quadro FX 570M a jelenleg ebben a szegmensben elérhető egyik legmodernebb és leggyorsabb grafikus processzor.

Az új professzionális sorozat alapja az Intel Centrino Pro processzortechnológiája, azaz a gépbe Core 2 Duo CPU-t, Intel lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt épít a gyártó. A T61p maximum 4 GB memóriával és 80-160 GB kapacitású, 5400 vagy 7200 fordulat/perces motorral ellátott, opcionálisan hardveres titkosítással rendelkező merevlemezzel érhető el, alapfelszereltség továbbá az Intel TurboMemory (Robson) gyorsítómodul is. Az optikai egység a szokásos kombó megoldás vagy super-multi író lehet. A gép mechanikai védelméről többek közt a már ismert rollcage magnéziumötvözet váz gondoskodik (mely immár a kijelzőt is védi az ütésektől, leejtéstől), a T61p-t mindemellett új hűtési rendszerrel szerelték fel, mely a gyártó szerint halkabb és jóval hatékonyabb mindegyik elődjénél. A notesz opcionális extrák egész sorát kínálja, így a vezeték nélküli kommunikáció kiterjeszthető WWAN és Wireless USB (avagy UWB) modulokkal, az adatok fokozott biztonságát pedig opciós ujjlenyomat-azonosító, továbbá többlépcsős jelszó- és adattitkosító rendszer szavatolhatja.

A Lenovo egy 35,8 x 25,5 x 2,9-3,45 centiméteres házba építi be a ThinkPad T61p alkatrészeit, a gép tömege az akkumulátor típusától függően 2,67-2,82 kilogramm. A gyártó által közölt adatok szerint a notebook a hatcellás akkumulátorral maximum 3,9, a kilenccellás áramforrással pedig 5,9 órán keresztül üzemképes. Az akkumulátoros rendelkezésre állás az optikai egység helyére illesztett extra áramforrással maximum 7,9 órára növelhető. Az új ThinkPad T61p a Windows Vista különböző változataival vagy Windows XP-vel előtelepítve kerül forgalomba, a gyártó mindemellett számos Linux-disztribúció futtatásához is támogatást nyújt.

A ThinkPad T61p konfigurációk magyarországi forgalmazása várhatóan augusztusban indulhat meg. Fogyasztói árat egyelőre nem közölt a gyártó hazai képviselete.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés