Hirdetés

Tízéves az AGP, a jubileumra jönnek a DX10-es megoldások

Bár az újonnan értékesített számítógépekből szinte teljesen eltűnt, az otthoni, egyéni gépépítők PC-iben továbbra is igen nagy számban jelen van a mára igencsak korosnak tekinthető AGP csatolóinterfész, melynek utóda, a PCI Express technológia is a második generációjához érkezett nemrég. Bár az új videokártyák domináns csatolótípusa mára egyértelműen az utóbbi kategóriába sorolható, a gyártók rendre megkegyelmeznek a régóta kihalásra ítélt, éppen tízéves múltra visszatekintő AGP-nek. Ezúttal az AMD egyik legnagyobb gyártópartnerének számító Sapphire Technology szivárogtatta ki, hogy a Radeon HD 2000-es szériában három középkategóriás, DirectX 10-kompatibilis AGP-s újdonságot is árulni kezd – valamikor a kártyák PCIe-s változatainak érkezése után.

A HD 2600 XT, 2600 Pro és 2400 Pro típusú kártyák AGP-s változatainál vélhetőleg a már jól ismert Rialto AGP-PCI Express hídáramkört alkalmazza majd a Sapphire, mely egyébiránt gondoskodik arról, hogy az interfész áteresztőképességén kívül az AGP-s megoldásokat vásárlóknak ne kelljen semmiféle kompromisszumot kötni a teljesítményt illetően. A kártyákra szerelt GPU ennek megfelelően a PCIe-s változatokkal egyezően rendre 800, 600 és 525 MHz-en ketyeg, a GDDR3 memória a HD 2600 XT és 2600 Pro esetében 700 (effektíve 1400) és 500 (effektíve 1000) MHz-en dolgozik, a HD 2400 Pro DDR2 IC-i pedig 400 (effektíve 800) MHz-en járnak majd.

A DirectX 10-es Radeonok megjelenését várhatóan a konkurencia sem nézi ölbe tett kézzel; korábban már szárnyra keltek pletykák arról, hogy az NVIDIA-nál is készül AGP csatolóval ellátott, G8x GPU-ra épülő megoldás, ám tavasszal ezek aligha látnak már napvilágot. Tekintve azonban, hogy az új grafikus processzorok lábkompatibilisek elődeikkel, kézenfekvő lenne az AGP-s variánsok kiadása, hiszen a gyártóknak így alig kellene változtatni a kártyák felépítésén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés