Hirdetés

Titkolja a többmagos Turbo Boost frekvenciákat az Intel

A felhasználók bosszantásán túl még nem tiszta, hogy mit akarnak ezzel elérni.

Váratlanul úgy döntöttek az Intelnél, hogy a továbbiakban processzoraiknál nem kommunikálják a többmagos működésre vonatkozó Turbo órajelet, kizárólag az alapórajel és (ha van) az egymagos Turbo Boost frekvencia lesz feltüntetve a specifikációkban, marketing anyagokban, valamint a technikai leírásokban, illetve saját weboldalakon (beleértve az ARK adatbázist is).


[+]

Az Intel a lépést azzal magyarázta, hogy a több magra vonatkozó Turbo erősen függ a körülményektől, azaz nem minden esetben tudják garantálni ezt a paramétert. Ebben van igazság, mivel gyakran az alaplapokban sincs egyformán implementálva a technológia, bekavarhat az XMP és egyéb olyan tényezők is, mint a TDP és a hűtés. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan felmerült a gyanú, hogy mindez csak azért van, mert az Intel számára marketing szempontból jobban fekszik ha az egy magra vetített, jellemzően magasabb órajelet tudja kommunikálni. Másfelől az sem kizárt, hogy ezzel a váltással előkészítik a terepet a gyengébben sikerült processzorok eladásához: mivel nincs publikálva a többmagos Turbo Boost órajel, így mostantól nem lehet reklamálni sem, ha ezt nem üti meg a processzor, erre pedig a magok számának növelésével egyre nagyobb esély kínálkozik. Ebből fakadóan a gyengébb képességű, de amúgy teljesen jól működő processzorokat is piacra lehet majd küldeni, hiszen a publikált alapórajelet és az egymagos Turbó órajelet minden további nélkül teljesíteni fogják, a többmagos frekvenciát pedig e két órajel közé szinte bárhova paraméterezhetik.

Ez a lépés nem könnyíti meg majd a felhasználók, a tuningosok, és a benchmarkokat futtató újságok dolgozóinak életét sem, hiszen nem lehet majd tudni, hogy az elért többmagos Turbo frekvencia a processzor képességeiből, az alaplapi Turbo Boost implementációból, vagy valamilyen BIOS/UEFI beállításból fakadóan lett annyi, amennyi. Ha ez valóban így lesz, akkor csak a felhasználók által közzétett adatokból lehet dolgozni, és indulhat a találgatás meg a konfigurációk alapjának cserélgetése a nagyobb többmagos Turbo órajel hajhászása érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés