Hirdetés

Tisztázta a Socket AM4-es alaplapok CPU-támogatását az AMD

Az X570-es modelleknél az első generációs Ryzeneket el kell felejteni, viszont az A320-nál az új generáció van kizárva, legalábbis hivatalosan.

Az AMD rekordhosszú támogatást kapó Socket AM4-es foglalata kezd egy picit átláthatatlan lenni, így a cég úgy döntött, hogy egy hivatalos táblázattal önt tiszta vizet a pohárba.

A fenti képen látható, hogy a különböző, Zen architektúrára épülő processzorok tekintetében a B450 és X470 gyakorlatilag minden támogat, ehhez csak a legújabb BIOS-t kell beszerezni. A B350 és X370 esetében már van némi változás, ugyanis az alaplapgyártók az új generációs, Matisse kódnevű Ryzen CPU-kat béta BIOS szintjén támogatják, és nem is minden egyes alaplapon, de bővebb felvilágosításért az adott céget kell keresni. Az A320 szempontjából az AMD hivatalosan nem jelez támogatást, ugyanakkor kiadott a mikrokód ide is jó, viszont eléggé ritka lesz az, hogy az alaplapgyártó felhasználja, így inkább elkerülik a félreértéseket, és hivatalosan nem megfelelőnek jelzik ezt a vezérlőhidat. Ettől függetlenül nem akadályozzák meg a partnerüket abban, hogy megfelelő BIOS-t adjanak ki az érintett modellekhez.


[+]

Az X570 esetében is lesz némi korlátozás, ugyanis ezek az alaplapok már nem támogatják az első generációs Ryzeneket, vagyis a Ryzen 1000 sorozatú CPU-kat, illetve 2000 sorozatú SoC APU-kat. Működnek majd viszont a második generációs modellek, legyen szó CPU-ról, vagy APU-ról, illetve természetesen az új processzorgenerációval is kompatibilis.

Úgy tudjuk, hogy az első generációs fejlesztések kihagyásának oka az, hogy a Socket AM4 még marad egy ideig, vagyis készül bele egy 7 nm-es node-ot használó APU, illetve minimum egy új CPU generáció is. Ezeknek így bőségesen lesz hely az alaplapokra kerülő BIOS chipeken belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés