Hirdetés

A Thunderbolt ellenfelén dolgozik a PCI-SIG

A PCI-SIG a PCI Express 3.0 egy olyan változatán dolgozik, mely könnyedén válhat a Thunderbolt ellenfelévé. Az egyelőre névtelen formátum mintegy három méter hosszú rézvezetéken csatornánként 8 Gbps sebességet tud produkálni, melyből egyszerre négyet lehetne összefogni, elérve a 32 Gbps-os sebességet. A Thunderbolt kábelével szemben a PCI-SIG-é nem hengeres, hanem lapos kialakítású lenne, ami a vékony kivitelű hordozható eszközökben való felhasználásnál előnyösebb, mint a Thunderbolté. Emellett a kábel mintegy 20 watt átvitelére is alkalmas, azaz nagyobb energiaigényű külső eszközök kiszolgálása sem okozna problémát.

A négy évet felölelő ütemtervben optikai és réz alapú megoldások, valamint a PCI Express 4.0 is szerepel, ami csatornánként 16 Gbps átviteli sebességre lenne képes. A konzorcium egyelőre még nagyon a munka kezdetén jár, a végleges specifikáció sincs készen, ezért a kész termékek érkezése 2013 júniusa előtt nem igen várható. Addig a Thunderbolt egy lélegzetvételnyi előnyhöz jut, habár az Intel folyamatosan dolgozik a szabvány továbbfejlesztésén, és azt ígérik, hogy egy-két éven belül a Thunderbolt is 100 Gbps átviteli sebességre lesz képes.

A Thunderbolt nagy hátránya a PCI Express-szel szemben viszont nem a teljesítményben keresendő, hanem az árban. Ugyanis a Thunderbolt csak az Intel saját vezérlőchipjével használható, ami a többi gyártó számára nem túl kecsegtető. Ők bizonyára maradnának az egyszerűbb és olcsóbb változatnál, amit egyértelműen a PCI-SIG tudna majd szállítani, hiszen a technológia továbbra is meghatározó szerepet fog betölteni a PC-kben, notebookokban és tabletekben egyaránt, mindenféle plusz vezérlőchip nélkül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés