Hirdetés

2015-ben érkezhet az új generációs PCI Express felület

A PCI-SIG, azaz a PCI Special Interest Group bejelentette, hogy dolgoznak a PCI Express 4.0-s szabvány fejlesztésén, mely még biztosan rézalapú lesz, vagyis az optikai technológia bevezetése még odébb van. A tervezett az előzetes információk szerint 2015 körül lesz véglegesítve, és a fejlesztés elsődleges célja a rendelkezésre álló információátviteli sebesség megduplázása, tehát a PCI Express 3.0 esetében bevezetett 8 GT/s-os tempó 16 GT/s-ra nőhet. Ez az érték a távoli megjelenést figyelembe véve még változhat, de a célkitűzés egyértelmű.

Az új felület a kommunikációs távolság szempontjából némi visszalépést is jelent majd a 3.0-s szabvány maximálisan megengedett 20 hüvelykes távolságához viszonyítva, mivel a 4.0-s tervezett 8-12 hüvelykes távot képes az úgynevezett ismétlők alkalmazása nélkül áthidalni. A PCI Express 3.0 esetében bevezetett single-tap DFE (decision feedback equalization) is megváltozik, ugyanis a 4.0-s szabvány adó-vevője multi-tap DFE-t alkalmaz, ami természetesen több tranzisztort igényel majd a vezérlő kialakításánál.

Természetesen folyamatosan felmerül az optikai összekötés kialakítása a jelenleg alkalmazott rézalapú megoldásokhoz képest. A PCI-SIG is ebbe az irányba halad, de az optikai kapcsolat jelenleg borzalmasan drága. Mindemellett a kísérletek már javában folynak. A PLX már demonstrált is egy elgondolást, mely 64 Gbit/s-os teljesítménnyel kötött össze kép számítógépet, egy meglehetősen hosszú kábelen keresztül, nyolccsatornás PCI Express 3.0-s felületet alkalmazva. Valószínű, hogy a 4.0-s felület kialakítása után a következő generációs szabvány már teljesen elhagyja a rézalapú megközelítést. Ez azonban több mint fél évtized múlva lehetséges, hiszen az optikai technológiák ára akkorra csökkenhet a tömeges alkalmazás szempontjából elfogadható szintre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés