Hirdetés

Testhővel is tölthetőek lehetnének a jövő hordható eszközei

A Korea Advanced Institute of Science and Technology (röviden KAIST) egy olyan thermoelektromos (TE) generátort fejlesztett ki, mely vékony, flexibilis, pillekönnyű (~0,13g/cm²), és bőrre tapasztva az emberi test által kibocsátott hőt alakítja elektromos árammá. Az intézet már régebb óta kísérletezik a hő árammá alakításával, így a most bemutatott, hajlítható, bőrre helyezhető verzió már a sokadik lépcsőfok azok után, hogy korábban sikerült a nem szerves, nem is hajlítható, kevésbé konszolidált megjelenésű verzióval előállniuk.

A hajlítható megoldás üvegszövet és szintetizált, folyékony halmazállapotú, n (Bi2Te3) és p (Sb2Te3) típusú thermoelektromos vezetőanyagok használatával, szitanyomás segítségével született meg, mely ezáltal jól illeszkedik a bőrfelületre, maximalizálva a felületek közötti érintkezést a nagyobb teljesítmény érdekében. Mindez persze csak elmélet, mert a flexibilis megoldás alapból kisebb teljesítményre képes, mint korábban kifejlesztett, alumíniumot és kerámiát is tartalmazó, merev kivitelű társa. Cserébe a fenti előnyökön túl bármelyik oldalával felhelyezésre kerülhet, azaz minden irányból működőképes, és teljesítményére vonatkozó jellemzői 120 fel-levételig sem változnak meg. A teljesítmény kapcsán az intézet professzora úgy nyilatkozott, hogy ezt erősen befolyásolja a környezet hőmérséklete, de egy 10 x 10 centiméteres darab nagyjából 40 mW-ot képes leadni 0,5 °C hőmérséklet-különbségnél.

A KAIST kutatói természetesen nagyban gondolkodnak, de a mostani fejlesztés egyértelműen beilleszkedik a várhatóan egyre nagyobb teret nyerő hordható eszközök világába, ahol a kis méret és az alacsony tömeg miatt az akkumulátoros tápellátás még mindig nagy kihívást jelent a gyártók számára. Mindenesetre az fejlesztés piaci alkalmazásával kapcsolatosan még megközelítőleg sem nyilatkoztak az intézetnél.

Előzmények

Hirdetés