Hirdetés

Tajvanon már temetik az ATI inteles megoldásait

Tajvani gyártóktól származó információkra hivatkozva a DigiTimes híroldal ma arról tudósított, hogy a közeli jövőben várhatóan több alaplapgyártó átcsoportosíthatja fejlesztési erőforrásait, így az Intel különböző asztali processzoraihoz készülő, ATI lapkakészletet tartalmazó alaplapok fokozatosan hiánycikkekké válhatnak, vagy teljesen eltűnhetnek a szakboltok polcairól.

A gyártók szerint az AMD-ATI akvizíció legkésőbb az év végére az inteles ATI lapkakészletek hiányát eredményezheti majd, aminek egyik oka lehet, hogy a várakozások szerint az Intel csak az év végéig ad engedélyt a gyártónak olyan chipsetek előállítására, melyek a GTL+ vagy AGTL+ processzorbuszt használják. Az ATI felvásárlása után a kanadai vállalat a korábbi partnerszerepből az Intel egyik legádázabb ellenségévé válhat, így a szakma szinte egyöntetű véleménye szerint kézenfekvő, hogy a világelső processzorgyártó előbb-utóbb ily módon is csökkentené a konkurencia piaci térnyerését.

Az AMD-ATI akvizíció egyik legújabb jogi vonatkozásaként említik hírforrások, hogy az Intel az ellene folyó, éppen az AMD által indított antitröszt perben az ügylet bejelentése után röviddel beidéztette az ATI Technologiest. A gyártó az AMD újdonsült bevásárlásának körülményeivel, illetve annak várható hatásaival kapcsolatban több, az akvizíciót érintő iratot és tanúvallomást szeretne kicsikarni a kanadaiaktól.

Az elkerülhetetlennek látszó események várható hatása miatt a jelentős tajvani alaplapgyártók közül az ECS Elitegroup, illetve a Gigabyte már most a termékkínálat átalakítását tervezi. Míg előbbi az inteles ATI chipkészletekre épülő alaplapok előállítási volumenét csökkentené, addig utóbbi az AMD CPU-it kezelő chipsetekre építene termékeket – újra (a vállalat hosszú ideje nem adott ki ATI lapkakészletet tartalmazó alaplapot).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés