Hirdetés

Szuperszámítógép Shuttle mini-PC alapokon

A Shuttle XPC SS51G gépet már bemutattuk. Kicsi, "kocka" alakjával, heat pipe (hűtőcső) elvű processzorhűtésével és 2.53 GHz-es P4-es CPU-jával egy igazi erőmű. Otthoni célokra persze. A Los Alamos Nemzeti Laboratórium mérnökei azonban úgy gondolták, a játék nem csak a Quake-et és társait kéne, hogy jelentse, ezért ők is játszottak egy picit.

A Space Simulator klaszter, mint az nevéből is kitűnik, űrkutatásra, azon belül is a számításigényesebb asztrofizikára szakosított, és az idősebb Loki és Avalon nevű társait váltja. Összesen 294 darab xPC SS51G gépből áll, Beowulf klaszterbe kötbe. Minden gépben P4 2.53 GHz-es CPU, 1 GB DDR333-as SDRAM, 80 GB-os Maxtor HDD és egy gigabites 3Com 3C996B-T hálózati csatoló található. Egy-egy ilyen gép 1000 dollár alatt megépíthető, ami szuperszámítógép esetén még a 294-gyel való szorzás után is "olcsónak" mondható.

A rendszer 288 processzorral 665.1 Gflop teljesítményt produkált Linpack alatt, ezzel 85. helyre rangsorolva magát a világ 500 leggyorsabb számítógépének listáján. Mit mondhatnánk, ennél jobb reklámot el sem tudunk képzelni a Shuttle-nek...


Forrás: space-simulator.lanl.gov

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés