Hirdetés

Szemüveg nélküli 3D élményt ígér a Leia

A vállalat a RED Hydrogen okostelefon kijelzője miatt lehet ismerős, az elmúlt években viszont komoly fejlődésen mentek át termékeik.

Néhány éve nagy volt a hype a mozis kameráikról ismert RED háza táján, ugyanis egy olyan okostelefon piacra kerülését ígérgették, amelyben szemüveg nélkül is élvezhető 3D kijelző kapott helyet. A Hydrogen projektből végül nem lett semmi (legalábbis megvásárolható termék biztosan nem), az eszköz kijelzőjét szállító Leia viszont nem állt le a fejlesztéssel, és a San Joséban rendezett Display Week Conference eseményen bemutatták legújabb kijelzőjük 15,6 és 27 hüvelykes változatát.


[+]

A Leia a 3D Lightfield fantázianevű megjelenítőit az „Ablak a metaverzumba” szlogennel szokta promotálni, ez a rövid mondat pedig jól összefoglalja, hogy pontosan milyen felhasználási területre is szánják termékeket. A gyártó azt próbálja meg elérni, hogy a közeljövőben minden bizonnyal egyre nagyobb népszerűségnek örvendő metaverzumokba a felhasználók anélkül tudjanak belépni, vagy legalábbis benézni, hogy mindenféle eszközöket (AR/VR headset) kelljen magukra aggatni, ehhez pedig a legjobb megoldásnak a szemüveg nélküli 3D megjelenítésre képes monitorokat tartják.


[+]

Új fejlesztésük mini-LED paneltechnológiára épül (szemben az elődök IPS paneljeivel), felbontása pedig hagyományos módban 3840x2160, és minderre akár 120 Hz-es képfrissítés mellett is képes. A pláne a dologban persze nem ez a két érték, hanem az, hogy a megjelenítő és a háttérvilágítás rétege közé egy olyan szűrő is került, amelyet aktiválva a képnek egyszerre 8 „nézete” is láthatóvá válik. Sőt, a gyártó állítása szerint már nagyjából egy szögből is, a monitorok részét képező, fejkövetésre alkalmas kamerák használatával, a fejünk mozgatásának hatására is érzékelhetjük az eltérő síkokat.

Bevalljuk, hogy a Leia oldalán található leírások alapján még mindig egy kicsit zavarosnak tűnik, hogy a fent említett 3D hatást pontosan hogyan is érik el, érthető okokból viszont a gyártó nem részletezte túlzottan a rendszer működését. A korábbi modellekről külföldi tesztelők által készített videók, pontosabban a bennük elhangzottak alapján a technológia nem csak mókusvakítás, hanem tényleg működik, ám a gyártó által biztosított 2D-3D konverzió azért még nem működik tökéletesen, és natív, direkt erre a rendszerre készült anyagból pedig még viszonylag kevés érhető el.


[+]

Fontos kiemelni, hogy a Leia célcsoportját jelenleg nem is elsősorban a végfelhasználók, hanem az olyan nagy cégek képezik, mint például a Continental, amely vállalat egy 12,3” képátlójú, ívelt verzión demonstrálta, hogy milyen lehetőségek rejlenek a szemüveg nélküli 3D-s megjelenítésben. Ők egy autó műszerfalára képzeltek el egy ilyen típusú kijelzőt, ami nyolc eltérő képsík megjelenítésére volt képes, és a promókép tanúsága alapján igen látványos, ahogy eltérő síkot kapnak például egy grafikon elemei, vagy a kezelőfelület virtuális gombjai és azok árnyékai. Az egyelőre még kérdéses, hogy a metaverzumokkal kapcsolatos tervek mikor valósulnak meg, vagyis az otthoni felhasználók mikor vásárolhatnak majd a már egyszerűen kezelhető 3D-s kijelzőkből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés