Hirdetés

Szemle az adattárolók piacán

A Patriot két nagyon hasznos eszközzel érkezett ezúttal, bemutatott a Convoy sorozat. A két új modell, a Convoy 425S és a 425XL egy-egy 5,25”-es fiókba szerelhető rack lényegében, amelyekbe egyszerre négy 2,5”-es merevlemez vagy SSD szerelhető, így különösen helytakarékos megoldásról van szó, hiszen a felhasználható maximálisan 1 TB-os meghajtókkal akár 4 TB is összehozható. Az alumíniumból készült keretekben a gyorscserés fiókokban lévő tárolókat két darab 40 mm-es ventilátor hűti. A két típus közti különbség a 425XL plusz funkciójában rejlik, mivel az ebbe rakott meghajtók RAID 0, 1, 3, 5, 10 és JBOD tömbbe is köthetők. Egyelőre ennek az árusítása kezdődött csak meg, 110 dollárba kerül. A 425S modell ára viszont még nem ismert.

Patriot Convoy 425S és 425XL
Patriot Convoy 425S és 425XL

Lényegében a Sharkoon SATA QuickPort Home-ja is hasonló célokat szolgál, csak más formában. A készülék leginkább egy asztali médialejátszóra vagy set top boxra hasonlít. Mintsem egy merevlemeztárolóra. Pedig a 240 x 206 x 48 mm-es, 950 grammos dobozba egy 3,5”-es és egy 2,5”-es meghajtó is becsúsztatható. Természetesen a kisebbik SATA-s tároló merevlemez mellett SSD is lehet.

Sharkoon SATA QuickPort Home [+]
Sharkoon SATA QuickPort Home [+]

Ezek hűtéséről egy ventilátor gondoskodik, amely vezérlése a mért hőmérséklet alapján történik. A szokásosnak mondható 2.0-s USB port mellett eSATA-n keresztül is a számítógépre köthető, ráadásul egy SD, SDHC, MS és MMC memóriakártyákat kezelő olvasóval is felszerelték. A SATA QuickPort Home-ot már szállítják, kapható is, 50 euró az ajánlott fogyasztói ár.

Sharkoon SATA QuickPort Home [+]
Sharkoon SATA QuickPort Home [+]

A Blu-ray írók korában már szinte éppen azon lepődhetünk meg, ha egy gyártó nem kéklézeres meghajtóval áll elő. A Buffalo pedig éppen így tett, meg is lepődtünk szinte. A DVSM-24U2 típusszám viszont kétségtelenül egy külső DVD-írót takar, mégpedig egy maximálisan 24x-es tempóra képes  (DVD±R estén) modellt. A 220 x 160 x 50 mm-es méretű készülék 2.0-s USB-n keresztül csatlakoztatható a számítógéphez vagy notebookhoz. A DVD-RAM korongokat 12-szeresen írja, a kétrétegű DVD-ket és a +RW-t nyolcszorosan, míg ez utóbbi mínuszos párját csak hatszorosan. Természetesen a CD-ket is kezeli, az egyszer és többször írható diszkeket 48, illetve 32-szeres sebességgel égeti. Jár mellé a CyberLink programcsomagja is, az ára pedig 137 dollár környékén várható. Nagyjából október közepén fog megjelenni.

Buffalo DVSM-24U2 [+]
Buffalo DVSM-24U2 [+]

A Kingston az új CompactFlash (CF Type I) memóriakártyáját leplezte le, az Ultimate 600x-et, ami nevének megfelelően 600x-os átviteli sebességre képes, azaz írási és olvasási tempója elérheti a 90 MB/s-ot is. A kártya támogatja az UDMA 6 módot is, kapacitását tekintve pedig 16 és 32 GB-os változatokban lesz elérhető (CF/16GB-U3 és CF/32GB-U3 modellek). Az ajánlott fogyasztói áruk a méretnek megfelelően 154 és 270 dolláros, ráadásul élettartam garanciát vállal rájuk a gyártó.

Kingston CompactFlash Ultimate 600x
Kingston CompactFlash Ultimate 600x

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés