Hirdetés

Szállítás alatt az Intel Core i9-7920X

A vállalat lényegében elkészült a fejlesztéssel, amely pár héten belül elérhető lesz az üzletekben is.

Az Intel a Computexen mutatta be az új HEDT platformját, amellyel első körben nem startolt el az összes Skylake-X-es modell, így jelenleg csak tíz magig lehet processzort vásárolni bele. Nagyon hamar elérhető lesz azonban a Core i9-7920X, amit a vállalat lényegében már szállít a partnerek számára, és tulajdonképpen csak a raktárkészletek feltöltésére várnak a starttal.

A fentiek miatt gyakorlatilag a specifikációk is kiszivárogtak, noha hivatalosan az Intel még nem közöl semmit. Mindez persze csak formalitás, a partnerek számára már le vannak adva a paraméterek, amelyeket az alábbi táblázat részletez is:

Intel Skylake-X - asztali Core processzorok
Típus Magórajel / Turbó / Maximum órajel
L2 cache L3 cache Fogyasztás (TDP) PCI Express 3.0
csatornák száma
Listaár
(dollár)
i9-7920X (12 mag) 2,9/4,3/4,4 GHz 12 x 1 MB 16,5 MB 140 W 44
1199

Az újdonság támogatni fogja a Hyper-Threading technológiát, a négycsatornás memóriavezérlője pedig hivatalosan maximum 2666 MHz-es effektív órajelű memóriát képes fogadni.

Ami nagyon érdekes, hogy marad 140 watt a fogyasztás, holott magát a platformot az Intel 165 wattra specifikálja, és utóbbi értékkel elérhető lenne a magasabb magórajel is, amire nagy szüksége lenne a processzornak a Ryzen Threadripperek elleni harcban. A dolog mögött egy baki húzódik, ugyanis eredetileg a Skylake-X 12 magig lett volna elérhető, és ezt a modellt ténylegesen a táblázatban szereplő paraméterekkel tervezték piacra dobni. Itt igazából azért nem történt változás, mert túl kevés lett volna rá az idő, ugyanakkor az Intel az alaplapgyártóknak is nagyon későn mondta meg, hogy módosultak a tervek, így a legtöbb partner megpróbálta ezeket lekövetni, de annyira hamar kellett hozni a termékeket az előrehozott startra, hogy a hűtést és pár elemet már nem volt idő áttervezni.

A VRM hűtésére tervezett bordákat az alaplapgyártók rendszerint nagy mennyiségben rendelik meg, és akár több modellen vagy szérián át is felhasználják annak érdekében, hogy a költségek minimálisak lehessenek. A lerendelt megoldások egy jó részét azonban nem tervezték meg úgy, hogy megfelelően lehűtse a VRM-et akkor is, ha a processzor TDP kerete 165 wattos lesz. Az Intel tehát egy csapdába került az előrehozott rajttal, ugyanis az alaplapokat még sikerült módosítani az új igények szerint, de a VRM-re megrendelt hűtést sok esetben már nem, és így csak 140 wattos kereten belül garantálható minden körülmény mellett a stabil működés. Ez a fejetlenség okozta azt is, hogy az X299-es alaplapoknál a CPU-k által felvett energia szállítására szolgáló elemeket nem sikerült megfelelően párhuzamosítani, így tuning mellett túl kevés vezeték visz át túl nagy áramerősséget. Ilyenre rendszerint szoktak figyelni az alaplapgyártók, de jelen esetben az utolsó utáni pillanatban volt szükség egy gyors áttervezésre, és csodát már nem lehetett tenni. Ilyen formában világos, hogy a hűtés alulméretezett lehet magasabb fogyasztás mellett, ugyanis nem azokra a komponensekre lett tervezve, amelyekkel végül szállították az alaplapokat.

A fentiek miatt hiába értékeljük az elméleti lehetőséget a magasabb fogyasztásra vonatkozóan, a gyakorlatban úgy néz ki, hogy csak az a biztonságos a mostani alaplapokkal, ha a processzor TDP kerete 140 watton belül marad. Később nyilván opció lehet ezek áttervezése, így az őszi, 14, 16 és 18 maggal rendelkező Skylake-X-eknél a magasabb fogyasztási osztály figyelembe vétele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés