Hirdetés

Szabványosítanák a mesh hálózatokat

A Wi-Fi Alliance által kidolgozott EasyMesh szoftveresen biztosítaná a márkák közötti kompatibilitást.

A Wi-Fi világában felkapott téma lett a mesh hálózat, amely a felhasználó oldaláról minimális szaktudást igényelve képes biztosítani egy nagyobb, vagy rádiós jelek számára nehezen átjárható lakás teljes lefedettségét, anélkül, hogy mindenféle repeatereket vagy alternatív adatátviteli megoldásokat (például PowerLine) kellene igénybe venni ehhez.


[+]

Mint minden nem szabvány fejlesztésnél, a mesh hálózatoknál is gondot okoz azonban az, hogy a különböző gyártók termékei egymással nem igazán hajlandóak szóba állni, tehát számítógépes hálózatoknál megszokott minden mindennel kommunikál helyzet itt nem áll elő. A Wi-Fi szabványokért felelős Wi-Fi Alliance által ma közzétett Wi-Fi EasyMesh program azonban a tervek szerint segíthet ezen a kommunikáció és a mesh felépítésének szabványosításával.

Az EasyMesh számára a jelenlegi mesh hálókban kétféle eszköz létezik: az egyik a kontroller, amely felelős a hálózathoz csatlakozó eszközök és a közöttük folyó kommunikáció kezeléséért, illetve az ügynök (agent), amelyek a tulajdonképpeni hozzáférési pontok, és amelyek a hálózat felépítését és a kontroller felé történő kommunikációt intézik. A szabvány leírja, hogy ezek az eszközök együtt miként hozzák létre a hálózatot, és miként gondoskodnak szükség esetén annak bővítésekor. A backbone esetében vezetékes és vezeték nélküli megoldás is szóba jöhet, és a rendszer használhat dedikált illetve megosztott megoldás is erre a célra.

Egy szabvány persze önmagában nem sokat ér, ha a gyártók nem foglalkoznak vele. Annak érdekében, hogy az implementáció ne legyen fájdalmas, az EasyMesh nem igényel hardveres tervezést, így a cégek akár a meglévő termékeket is EasyMesh-kompatibilissé tehetik egy firmware-frissítéssel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés