Hirdetés

Eddig ismeretlen részletek kerültek elő a Steam Deckről

Megvan az egyedi SoC kódneve, és az adattárolók eltérései is körvonalazódnak.

A Valve a nyáron mutatta be a Steam Deck nevű kézikonzolját, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk, és elég sok specifikációt elárult már róla a gyártó, sőt, szét is szedték a gépet.

A vállalat most egy kifejezetten hosszú adás során több új információt is elárult. Az már ismert volt, hogy a kijelző alatt egyedi tervezésű AMD SoC APU dolgozik, amelyben négy Zen 2 processzormag található, méghozzá 2,4 GHz-es alap, illetve 3,5 GHz-es turbó órajellel, az integrált grafikus vezérlő pedig az RDNA 2 architektúrát használja, 512 darab shader részelemmel, ennek maximális órajele 1,6 GHz lehet. Új információ, hogy a lapka az Aerith kódnevet viseli, és az IGP esetében korábban 1,1 GHz-nek írt minimum órajelet 1 GHz-re módosította a cég. Amíg a processzorrész 448 GFLOPS-os, addig az IGP 1,6 TFLOPS-os számítási teljesítményt kínál szimpla pontosság mellett.

A 16 GB-os, 128 bites, LPDDR5 szabványú rendszermemória effektív 5,5 GHz-en ketyeg, amivel 88 GB/s-os memória-sávszélességet kínál, és alapvetően egységes, CPU és IGP által elérhető memóriáról van szó, de opcionálisan 1 GB-nyi kapacitást dedikáltan megkaphat az utóbbi részegység, ha az adott alkalmazás számára ez jobb működést biztosít.

Az adattároló tekintetében már korábban is szó volt róla, hogy számos lehetőség van, de a Valve felvázolta, hogy a leggyorsabb opciót az NVMe SSD biztosítja, míg a 64 GB-os eMMC változat 12,5%-kal lassabb betöltési sebességet kínál. SD szabványú memóriakártyával már nagyobb a deficit az NVMe SSD-hez viszonyítva, konkrétan 18%-kal nő a játékok betöltési ideje. A bootolás tekintetében szintén az NVMe SSD az ideális, ennél 25%-kal lassabb a 64 GB-os eMMC opció.

Bár nem kapcsolódik szorosan a Steam Deckhez, de lényeges adat, hogy az alapértelmezett operációs rendszernek számító SteamOS 3.0-t külön is kiadja a Valve, így később bármilyen PC-re telepíthető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés