Hirdetés

PC-s kézikonzollal támad a Valve

A Steam Deck a Nintendo Switch kinézetét utánozva venné be a piacot.

A Valve meglepetésre bejelentette a Steam Deck nevű kézikonzolt, amely a látványt tekintve a Nintendo Switch koncepcióját másolja. Erre a gépre persze a Steam platformon keresztül lehet majd játékokat vásárolni, hiszen a SteamOS új, 3.0-s verzióját használja, amely egy Arch-alapú Linux disztribúció. Viszont az alapokat tekintve egy PC-ről van szó, vagyis igen szabadon lehet majd bánni vele, akármilyen operációs rendszer telepíthető rá, és ezáltal a PC-n elérhető áruházak is hozzáférhetők lesznek.

Az 1280x800 pixeles, 7 hüvelykes, érintésre érzékeny kijelző mögött egy egyedi tervezésű AMD SoC APU dolgozik, amelyben négy Zen 2 processzormag található, méghozzá 2,4 GHz-es alap, illetve 3,5 GHz-es turbó órajellel. A 16 GB-os rendszermemória LPDDR5 szabványú, az effektív órajele pedig 5,5 GHz, míg a integrált grafikus vezérlő az RDNA 2 architektúrát használja, 512 darab shader részelemmel, ennek órajele 1,1-1,6 GHz között lehet.

A felhasznált rendszerchip TDP fogyasztási kerete 4 és 15 watt közé van specifikálva, valószínűleg a különféle üzemmódok döntik el, hogy éppen milyen teljesítménnyel működhet a gép. Ez fontos, ugyanis a hordozhatóság mellett egy dokkolóba is behelyezhető a 669 grammos szerkezet, ami számos I/O port mellett megadja a külső kijelző meghajtásának lehetőségét is.

[+]

A gamepad funkciókat számos gomb, két analóg kar, egy nyolcirányú digitális pad, illetve két darab, haptikus visszajelzéssel rendelkező tapipad biztosítja. A rendszer része még gyro szenzor, az IEEE 802.11a/b/g/n/ac-s Wi-Fi és 5.0-s Bluetooth modul, a beágyazott DSP a Hi-Fi hangzásért, illetve az SD, SDXC és SDHC szabványú memóriakártyákat kezelő kártyaolvasó.

Az adattárolás tekintetében több lehetőség áll majd rendelkezésre. A 419 eurós alapgép 64 GB-os eMMC tárolót kínál, amely kétsávos PCI Express 3.0-n keresztül van bekötve. Az 549 eurós verzió már 256 GB-os NVMe SSD-t alkalmaz, amely négysávos PCI Express 3.0-s interfészen keresztül dolgozik, és ez a csatoló nem változik a 679 eurós változatnál sem, de annak az 512 GB-os SSD-je még gyorsabb, ráadásul a csúcsmodell kijelzőjét is prémium üveg védi.

[+]

A Steam Deck 40 wattórás akkumulátora 2 és 8 óra közötti üzemidőt kínál terhelés mellett, nyilván ez nagyban függ attól, hogy a futtatott játék mennyire erősen veszi igénybe a hardvert. A rendszer egyébként egy 45 wattos Power Delivery 3.0-s szabványt támogató USB Type-C-s egységen keresztül tölthető újra.

A Valve a Steam Deck forgalmazását idén decemberben kezdi meg, a fentebb már említett árakon. Az alábbi oldalon holnaptól lefoglalható a termék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés