Hirdetés

Spotify egy 2004-es iPodon? Fogd meg az almalevem!

Lehetetlennek tűnik, de egy amerikai youtuber megcsinálta – igaz, a művelethez a házon kívül minden mást cserélni kellett.

Bizonyára sokan vagyunk úgy, hogy szívesen használnánk néha 20-30 évvel ezelőtti hardvereket, de néhány perc nosztalgiázás nem éri meg ezek felkutatását a piacon, hiszen valljuk be, a mai eszközöket sokkal kényelmesebb használni a hétköznapokban. Szerencsére az amerikai Guy Dupontnak nem kellett a beszerzéssel foglalkoznia, hiszen a rokonságból kapott egy kupac, 2004-es iPodot, az egyiket pedig sikerült úgy átalakítania, hogy képes legyen a saját Spotify könyvtárából való zenelejátszásra. Persze az "1000 dal a zsebedben" szlogen sem hangzott rosszul az eredeti iPod 2001-es bemutatásakor, de azért 20 évvel később csak jobb a Spotify 60 milliós gyűjteményéből válogatni.

Guy sztorija a DigitalTrends nevű oldalon jött velünk szembe, aki saját YouTube csatornájára töltött fel egy videót, amelyben elmagyarázza, hogy miképpen is sikerült átalakítania saját iPodját. A videó igen részletesen mutatja be a műveletet, így ha valakit komolyabban is érdekel a dolog, akkor érdemes lehet felkeresni a részletes beszámolót az úriember Hackaday profilján. Az átalakítás során fontos szempont volt, hogy a kezelés továbbra is a Click Wheel segítségével történjen, ezt, illetve a készülék házát leszámítva viszont minden alkatrész lecserélésre került.


(forrás: Hackaday) [+]

A rendszer lelke egy Raspberry Pi Zero W, amelyre egy 40 dolláros színes kijelző lett csatlakoztatva kompozit kimeneten keresztül, a tápellátásért pedig egy 1000 mAh-s, 3,7 voltos li-on akkumulátor felel. A Raspberry Pi Zero W különlegessége, hogy beépített Wi-Fi és Bluetooth modult is kapott: előbbin keresztül a Spotify szerverei egy Spotify Connect eszközként kezelik a módosított iPodot, utóbbi pedig a zenelejátszáshoz elengedhetetlen, mert bár az iPod rendelkezik jack kimenettel, ez nem került bekötésre az átalakítás során. A hardverelemeket a Raspberry Pi OS Lite operációs rendszer, az Openbox nevű ablakkezelő, a Raspotify program, illetve Guy saját fejlesztésű szoftverei vezérlik.


(forrás: Hackaday)

Külön érdekesség, hogy a Click Wheel nem kattanásokkal, hanem egy szintén nem gyári rezgőmotorral ad visszajelzést. A poszt elolvasása és a videó megtekintése után minket is elkapott a birtoklási vágy, de valószínűleg Guy nem tervezi a módosított iPod piacra dobását, a leírás alapján azonban a vállalkozó kedvű felhasználók maguk is összerakhatják saját megoldásukat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés