Hirdetés

GeForce RTX 2070 16 GB RAM-mal, na de házilag?

Némi szakmai rákészülés, hőlégfúvó, forrasztó páka, egy-két egyéb szerszám, új, 2 GB-os chipek, és már kezdődhet is a móka.

A VIK-on becenéven YouTube csatornát jegyző orosz úriember egy meglehetősen kifinomult manőver keretein belül nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy egy Palit GeForce RTX 2070-esen megduplázza a fedélzeti memória mennyiségét 8-ról 16 GB-ra.

(forrás: VIK-on YouTube) [+]

Persze ehhez komoly előkészületek kellenek, de hősünknek sikerült hozzájutnia egy NVIDIA RTX 2080 NYÁK kiszivárgott diagramjához, ami körvonalazta, miképp kell konfigurálni a PG180-as lapot úgy, hogy az támogassa a 16 GB VRAM-ot. Ugyan a megszerzett dokumentáció nem az RTX 2070-eshez tartozott, de arra azért elég volt, hogy a modhoz szükséges tudás birtokába jusson a kísérletezni vágyó férfiú.

(forrás: VIK-on YouTube) [+]

A hőlégfúvóval eltávolított eredeti, 1 GB-os Micron chipek helyét az AliExpressen 15 000 rubelért (~60 000 forintért) vásárolt, 2 GB-os Samsung lapkák vették át, de még néhány ellenállás is átkonfigurálásra szorult a nyomtatott áramköri lap hátoldalán, hogy ezen lapkákat valóban kezelje a műtőasztalon heverő 2070-es.

(forrás: VIK-on YouTube) [+]

Miután a procedúra véget ért és a vas be lett röffentve, a kártya sikeresen eljutott a Windowsig, s mint az a mellékelt GPU-Z screenshoton jól látható, a vezérlő felismerte a Samsung memóriákat. Üröm az örömben, hogy mikor a VGA maximális terhelésről (Furmark) visszatért volna csökkentett órajelre, egy hirtelen fellépő, 1950/1965 MHz-es GPU frekvencia-löketnek köszönhetően összeomlott a rendszer és fekete képernyő lett a történet vége.

(forrás: VIK-on YouTube) [+]

Ennek az oka valószínűleg az új chipek által okozott bug a firmware-ben, de bármi is legyen az igazság, mindenképpen elismerésre méltó fegyvertény szemtanúi voltunk és a korábbi pletykák valóságalapja, miszerint az NVIDIA eredetileg tervezte a 16 GB-os RTX 2000-esek gyártását, megerősödni látszik. Az érdeklődök megtekinthetik a videóbeszámolót, s bár az orosz nyelven van, a generált angol feliratok – nem túl akkurátus voltuk ellenére – segíthetnek egy kicsit az értelmezésben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés