Hirdetés

2015-ben befuthat a 300 GB-os optikai lemez

A világ egyre inkább távolodik a hordozható optikai adathordozóktól, így a Blu-ray sem ér már el akkora sikereket, amekkorát DVD anno magáénak tudhatott. Ettől függetlenül a szabvány fejlődik, így a Sony már 100, illetve 128 GB-os BDXL lemezeket is kínál, melyek főleg professzionális felhasználásra készültek.

A Sony nem adja fel a tárkapacitás növelését, és a Panasonic segítségével új generációs optikai lemezformátumon dolgoznak, mely akár 300 GB-nál is több adatot lesz képes tárolni. A szabvány 2015-ben, valamikor a nyár folyamán készülhet el. Sajnos a technikai részletekről az érintett cégek nem beszéltek, annyit viszont tudni lehet, hogy az újdonság nem lesz a Blu-ray ellenfele, mivel elsősorban a professzionális felhasználást célozza majd meg, így várhatóan azon a területen arathat majd sikereket, ahova a BDXL tárkapacitása is kevés.

Az optikai adathordozás egyébként a következő években komolyabb szerephez juthat, hiszen a 4K-s felbontású filmeket célszerű hordozható formában piacra dobni, mivel az online szolgáltatások igénybevétele az előbbi adatmennyiség mellett igencsak megterhelné a hálózatokat. Ezenkívül a játékok tárkapacitásra mutatott igénye is extrém növekedés előtt áll, köszönhetően az új generációs Xbox One és PlayStation 4 konzolok hardverében található PRT (Partially Resident Textures) funkciónak, amivel gyors hardveres megatextúrázás valósítható meg. Egy ilyen megatextúra még tömörítve is elérheti a 30-40 GB-ot (maga a hardver 32 TB-os textúrát támogat maximum, de ez úgy sem lesz egyhamar kihasználva), amit igen nehéz lesz DVD-ken szállítani a vásárlóknak. Ez az online játékvásárlást is visszavetheti, hiszen a megatextúrát használó új generációs PC-s játékok 100 GB-os helyigénnyel is rendelkezhetnek, vagyis még egy átlagosnál jobb internetelérés mellett sem tölthetők le gyorsan.

Előzmények

Hirdetés