Hirdetés

Befutott a Sony 128 GB-os BDXL lemeze

A négyrétegű média kompatibilis a BDXL-t kezelő eszközökkel.

A BDXL formátumot már nagyon régen, még 2010-ben véglegesítették, viszont a piacot annyira nem izgatta fel, mint azt az érintettek várták. Emiatt lehet az, hogy az elmúlt nyolc évben csak a három rétegű médiákig jutottunk el, holott magát az alapot ennél többre is felkészítették. Persze nem lennénk alaposak, ha nem említenénk meg, hogy az elmélet sokszor különbözik a gyakorlattól, hiába a szabvány, ha nincs megfelelő anyag ennyi réteg optimális kialakításához, megőrizve a kompatibilitást BDXL-t már támogató eszközökkel.

A Sony lassacskán, de kidolgozott egy megoldást a problémákra, egészen konkrétan három új anyagot, amivel sikerült egy olyan BDXL szabványnak megfelelő médiát alkotni, amely négy rétegen tárol adatokat, a tényleges kapacitása pedig 128 GB. Az új DB-R XL lemezt támogatják a jelenlegi, BDXL formátumot eleve kezelő eszközök, de a firmware frissítésére azért a legtöbb esetben szükség lehet.

A japán vállalat az egyszer írható új médiáját önállóan, illetve hármas és ötös csomagolásban fogja kínálni, rendre 14, 35, valamint 54 dollárnak megfelelő japán jenért, ugyanis a kereskedelmi forgalmazás egyelőre csak a szigetországban kezdődött meg, de nyilván gyorsan eljut majd a termék nyugatabbra is. A célpiac ugyanaz, ami a 100 GB-os háromrétegű lemezek esetében, leginkább orvosi és ipari felhasználás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés