Hirdetés

61 TB-os SSD-vel készül a Solidigm

A vállalat 192 cellarétegű QLC-s 3D NAND flash dizájnra húzná fel az új fejlesztéseit.

A Solidigm a Tech Field Day 2022 rendezvényen bemutatott egy útitervet, amelyből viszonylag sok kiderült az érkező, nagyvállalati szektort célzó fejlesztéseikkel kapcsolatban. A cég két termékskálát tervez a 192 cellarétegű QLC-s NAND flash lapkára, konkrétan lenne egy Essential Endurance és egy Value Endurance besorolású vonal. Előbbi 4, míg utóbbi legalább 16 kB-os alignálást használna.


[+]

Az egyik sarkalatos kérdés itt a cellánként négy bitet tároló QLC típusú NAND flashmemória, amelynek a programozási (írás/törlés) ciklusok számát tekintve rossz híre van. Ugyanakkor a Solidigm szerint ennek a gyakorlatban nincs igazán jelentősége, mert a Value Endurance besorolású sorozat csúcsa nagyjából 65 PBW-s terhelhetőségre van tervezve, vagyis öt évre leszámolva 35,6 TB-nyi adat írható rá naponta. Ez azért elég magas szám ahhoz, hogy a QLC-vel se legyen gond, ráadásul a cég szerint az adatközpontokba kerülő legtöbb SSD-nél csak a hivatalosan megadott terhelhetőség 15%-át használják ki.


[+]

A Solidigm az Essential Endurance sorozatot 3,84, 7,68, 15,36 és 30,72 TB-os kapacitásokra tervezi E1.S, E3.S és U.2 formátummal, míg a Value Endurance 7,68 TB-on venné fel a fonalat és 61,44 TB-on tenné le. Utóbbinál is lesz E3.S és U.2 formátum, de az E1.S-t az E1.L váltja.

A vállalat készülő fejlesztéseinek a legnagyobb előnye, hogy egy U2 magas szerveren belülre akár négyszer több kapacitást is tudnak kínálni a hagyományos TLC NAND flash lapkákkal dolgozó, adatközpontokba szánt SSD-khez viszonyítva, ami számottevő szempont lehet a potenciális ügyfelek számára. A megjelenés előreláthatólag a következő év első felében esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés