Hirdetés

Sokkal többet fogyaszthat a vártnál a Yonah

Nyugtalanító hírek röppentek fel nemrégiben a jövő év elején megjelenő, következő generációs Intel mobilplatform részét képező Yonah kódnevű Pentium M processzor áramfogyasztását illetően. Mint ismeretes, az új CPU bizonyos változatai két processzormagot fognak tartalmazni, gyorsabb rendszerbuszt alkalmaznak, ezáltal pedig teljesítményükkel az esetek többségében könnyen túlszárnyalhatják elődeiket. A nagyobb teljesítménynek azonban komoly ára lesz, legalábbis ez derül ki a News.com riportjából.

A weboldal munkatársa – bár az nem derül ki, hogy egészen pontosan mire alapozva – úgy spekulál, hogy a Yonah az eddigi Pentium M változatokkal ellentétben, összesen négy változatban fog megjelenni. Mint ismeretes, a korábban megjelent, és jelenleg is piacon lévő mobilprocesszoroknak normál, Low Voltage (azaz alacsony feszültségű), illetve Ultra Low Voltage (ultra alacsony feszültségű) kiadása létezik, melyek sorrendben rendre alacsonyabb áramfogyasztást ígérnek, ezzel lehetővé téve a hosszabb akkumulátoros rendelkezésre állást, illetve a kisebb akkumulátorok alkalmazását (tipikusan szubnoteszeknél).

Forrófejű kétmagosok

A cikk szerint a Yonah ezzel szemben E, T, L és U típusjelzésekkel fog piacra kerülni, melyek közül az asztali gépeket helyettesítő (DTR) noteszgépekbe szánt „E” változat maximális fogyasztása elérheti, sőt meg is haladhatja majd az 50 wattot. A fő húzóágazatot képviselő vékony és könnyű noteszekbe kerülő „T” jelzésű processzorok áramfogyasztási maximuma ezzel szemben 25 és 49 watt között alakul majd, míg a kisebb szubnoteszekbe kerülő „L” és „U” jelű típusoknál ugyanez az érték rendre 24 és 14 W lesz – állítja az írás.

Némi zavart okozhat ugyanakkor, hogy a cikkíró 27 wattot jelöl meg a jelenleg piacon lévő, egymagos, 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium M processzorok maximális fogyasztásaként, holott az Intel dokumentációi alapján ez az érték (TDP - Thermal Design Power) ellentétben az AMD által alkalmazott jelöléssel, nem a maximális fogyasztást takarja – hívja fel a figyelmet az X-bit labs weboldal.

A 65 nm-es gyártási eljárással készülő kétmagos Yonah egyes források szerint a telepek kímélése érdekében akkumulátoros üzemmódban képes lesz kikapcsolni az egyik végrehajtóegységet, ez azonban továbbra sem oldja meg a normál üzem mellett jelentkező megnövekedett hőfejlődéssel járó problémát, miszerint a gyártóknak a jelenleginél komolyabb hűtést kell integrálniuk a hordozható számítógépekbe. A noteszgépekben alkalmazott, zömében rézből készülő hűtőblokkok felületének növekedése óhatatlanul magával vonja a hűtő, illetve ezen keresztül a gép tömegének növekedését is. Mindemellett könnyen lehet, hogy a légcserét biztosító ventilátorok fordulatszámát is növelni kell a megfelelő hűtési hatásfok elérése érdekében, ez pedig zajosabb működést eredményezhet.

Visszatérő átok?

Bár a News.com weboldal nem jelölte meg információforrását, jelzésértékű lehet, hogy az Intel részéről mindeddig nem kommentálták az értesüléseket. Magunk is kétkedve fogadtuk a fent leírt spekulációkat, ezért megmutattuk a cikket az Everest tesztprogram vezető programozójának, Miklós Tamásnak, aki egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy az írásban valós adatok szerepelnek. A szakértő szerint a magas fogyasztás nagy valószínűséggel a vártnál nagyobb mennyiségű szivárgó áramnak tudható be, melynek kezelése az asztali számítógépekhez készült Prescott magos processzorok megjelenése óta folyamatos problémát jelent a processzorgyártónak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés