Hirdetés

A tervezettnél gyorsabb processzort is kap a Smach Z

A startot azonban ez nem befolyásolja, mivel az új SoC APU lábkompatibilis az előzővel.

Még februárban írtunk arról, hogy a célegyenesbe fordult az utóbbi évek legellentmondásosabb projektje, a Smach Z. A fejlesztés megjárta a poklot, de az előző év tavaszán véglegesítették a kézikonzolt, aminek hála végre elkezdett haladni a munka. Az alpha verzió tesztjei jól sikerültek, és lényegében már a szoftveres háttér is adott, vagyis a hardver tömeggyártásra kész állapotban van.

A tervezők az eredeti rendszert megőrzik, mivel azt már gyártják, de hoznak egy új opciót, amely feltehetően annak köszönhető, hogy az utóbbi időben pletykák érkeznek egy potenciális, GPD Win Max nevű konkurens fejlesztésről. A GPD-vel annyira nem számolt a cég korábban, hiszen zömében az Intel megoldásait használták, amelyek az eredetileg tervezett, AMD Ryzen Embedded V1605B SoC APU-nak nem jelentenek gondot, de állítólag a GPD Win Maxba is egy ultramobil AMD lapka kerülhet, és ez már a Smach Z számára is kiélezetté teheti a küzdelmet, így veszélyben az amúgy rendkívül biztosnak tűnő korona. Ez különösen fontos a vállalatnak, mivel végig a világ legerősebb kézikonzoljaként hivatkoznak a rendszerre.

A Smach Z úgy döntött, hogy készítenek egy gyorsabb megoldást a rendszerükből, amely egy Ryzen Embedded V1807B jelölésű SoC APU-ra épül. Ebből az AMD ugyan 35 és 45 wattos kereten belül működő modelleket szállít, de a beszámolók szerint a Smach Z kézikonzolra vonatkozóan megengedik a 15 wattos fogyasztási szint beállítását. Ez önmagában nem jelent problémát, a rendszer fogyasztása tényleg egyszerűen konfigurálható, az AMD csupán a megadott specifikációkhoz szabja a limiteket, de nyilván az órajel visszavétele mellett megoldható bármi, amit az ügyfél igényel.

A Smach Z ezzel nem csak 4 darab Zen magot kínál majd, hanem 11 darab multiprocesszort is, vagyis a Raven Ridge maximális konfigurációját állítják ki. Ez azért nagyon érdekes lépés, mert ha egy másik cég nem egyezik meg hasonló feltételekről az AMD-vel, akkor csak olyan 15 wattos fogyasztási szintre szabott lapkát tudnak elérni, aminek 10 darab multiprocesszora van. Ilyen formában a Smach Z kézikonzolja előnyben lesz akkor is, ha egy konkurens ugyanazt a platformot választja, tehát továbbra is lehet hangoztatni, hogy világ legerősebb kézikonzoljáról van szó.

Az új processzor mellé további frissítések is jönnek, így már elérhető lesz a 32 GB-nyi, 2133 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR4-es rendszermemória, illetve a 480 GB-os SSD is. Sajnos ennek a gyorsabb modellnek az ára még nem nyilvános, de várhatóan bőven 1000 dollár fölött lesz. A lassabbik SoC APU-val szerelt verziók viszont rendelhetők maradnak, méghozzá a korábban megadott árakon.

Előzmények

Hirdetés