Hirdetés

Jönnek a Skylake-X-et megtagadó X299-es alaplapok

Az Intel engedélyt adott ezek gyártására, de a dobozon fel kell tüntetni, hogy csak a Kaby Lake-X processzorokkal használhatók.

Furcsa döntésre szánták el magukat az alaplapgyártók, ugyanis többen engedélyt kértek az Inteltől arra, hogy olyan X299-es alaplapokat hozzanak forgalomba, amelyek az LGA2066-os foglalat ellenére is csak a Kaby Lake-X processzorokat támogatják.

Ebben van is ráció meg nem is. Az LGA2066-os foglalat esetében pont a Skylake-X processzorok a lényegesek, hiszen a Kaby Lake-X megoldások nem kínálnak igazán többet az LGA1151-es társaknál. Ugyanakkor az LGA2066-os foglalat bekötése igen drága, így az alaplapokat elsődlegesen úgy lehet olcsóbbá tenni, hogy rengeteg tűt egyszerűen nem vezetnek ki az alaplapra a gyártók. Itt főleg a memóriacsatornákra érdemes gondolni, mivel alapvetően négyet kell kivezetni, viszont a Kaby Lake-X processzorok ebből csak kettőt fognak hasznosítani. Ergo lehetne csinálni olyan alaplapokat is, ahol eleve csak két memóriacsatorna van fizikailag is kivezetve, és ezek olcsóbban gyárthatók az aktuális X299-es modelleknél.


[+]

A jövőben több gyártó is fog kínálni ilyen alaplapokat. A Gigabyte például már be is mutatta az X299 Aorus Gaminget, amelynek a dobozára rá is van írva, hogy csak az Intel Core i7-7740X és i5-7640X modelleket támogatja. A funkcionalitást tekintve hasonló a cég többi X299-es modelljéhez leszámítva persze azokat az extrákat, amelyeket a Skylake-X használatával lehet nyerni.

Előzmények

Hirdetés