Hirdetés

Modern TSMC node-ot használ majd Európa első szuperszámítógépes projektje

A SiPearl az Open-Silicon Research partnereként végzi el az eszközszintű implementációt.

Az előző év tavaszán írtunk arról, hogy az EPI (European Processor Initiative) által támogatott francia cég, a SiPearl már javában készíti a Rhea termékcsaládba nevező szerverprocesszort, amely Európa szuperszámítógépes projektjének első képviselője lesz. Erről a fejlesztésről később egy francia politikus szivárogtatott részleteket, amelyből sok adat kiderült, de a gyártástechnológiával kapcsolatos kérdésekben pont némi kavarodást hozott.

Most a SiPearl bejelentette, hogy a dizájn implementációját az OpenFive-hoz tartozó indiai székhelyű Open-Silicon Research partnereként végzik. A lapka legkésőbb 2023-ban fog elkészülni, de az érintettek szerint tartható a 2022-es esztendő végére vonatkozó terv is.

Egyértelműen kiderült az is, hogy a fejlesztés a TSMC 6 nm-es EUV node-ján fog készülni.

Megjegyzendő, hogy az EPI oldalán az igazán fontos projektnek a Cronos termékcsalád számít, ami papíron második generációként fut, de a gyakorlatban ez lesz az első lényegi fejlesztés. A Rhea termékcsalád inkább egy nulladik generációs projektnek fogható fel, aminek a célja csak annyi, hogy Európa felkerüljön a szuperszámítógépeket célzó processzorpiac térképére. Utóbbi nagy biztonsággal teljesíthető, de az igazi harc csak ezután jön, amikor már a készülő dizájnoknak igencsak versenyképesnek is kell lenniük a konkurenciával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés