Hirdetés

Elkészült Oroszország ARMv8-as processzora

A Baikal BE-M1000 nem számít csúcsfejlesztésnek, de orosz szinten megfelelő alap lehet.

A Baikal Electronics nem először tervez saját processzort Oroszország számára. A korábbi megoldásuk ugyan nem ARM architektúrára épült, de így is volt akkora piaca házon belül, hogy elkészülhessen a második generációs fejlesztés, amely a Baikal BE-M1000 nevet viseli, és sok változást hoz.

A cég maradt a TSMC 28 nm-es node-jánál, ami stratégiai döntés lehet, mivel ez egy igen olcsón elérhető gyártási eljárás. Az új dizájn ugyanakkor dobja a MIPS32 Release 5 architektúrát és ARMv8-ra vált. Konkrétan nyolc darab Cortex-A57 kerül a lapkába, amelyek 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek magpáronként 1 MB-os L2, illetve összesen 8 MB-os L3 gyorsítótár mellett. Eközben az IGP szerepét egy maximum 750 MHz-es órajelű ARM Mali-T628 tölti be, a TDP fogyasztási keret pedig legfeljebb 30 watt, míg a kétcsatornás memóriavezérlő DDR3 vagy DDR4 memóriákat kezel.


[+]

A további bővítőkártyákat PCI Express 3.0-s sávok várják, konkrétan 16 darab, míg a két 6 Gbps-os SATA interfészre az adattárolók köthetők. A kijelzők meghajtása a HDMI 2.0 kimenettel valósítható meg, emellett két USB 3.0 és négy USB 2.0, valamint két 1 és két 10 gigabites Ethernet port kezelése is biztosított.

A specifikációk alapján nincs sok extra, leszámítva talán a 10 gigabites Ethernetet, de mégis igencsak fontos fejlesztésről van szó az oroszok szemszögéből, és tulajdonképpen az állam által birtokolt cégek, valamint önkormányzatok irodai igényeihez megfelelő lehet, főleg úgy, hogy lesz rá Linux Astra OS és Red OS támogatás, vagyis az oroszok saját Linux disztribúcióival üzemképes a fejlesztés.


(forrás: Overclockers.ru) [+]

A Baikal első körben ötezer CPU-t kapott a TSMC-től, ami a kezdeti megrendelések teljesítésére elég, és havi 10-15 ezer CPU-t várnak a jövőben. Első körben nyilván az állami igények kielégítése lesz fontos, de hosszabb távon érkeznek egybegépek és notebookok is a BE-M1000-re.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés