Hirdetés

Prezentálta eddig leggyorsabb CPU-magját a SiFive

A Performance sorozat egészül ki a P870-es dizájnnal.

A SiFive az idei Hot Chips alkalmával bemutatta a Performance sorozat legújabb dizájnját, a P870-et, amely az eddigi leggyorsabb processzormagja a cégnek. Az alapokat tekintve egy komolyabb továbbfejlesztésről van szó az elődökhöz viszonyítva, így újabb, RISC-V RVA23 profilú utasításarchitektúrát használ.


[+]

A friss dizájn kifejezetten általánosabb jellegű mag, többek között OOO logikát alkalmaz, vagyis a beérkező feladatok nem csak sorrendben dolgozhatók fel, 18 lépcsős futószalagja van, és órajelciklusonként hat utasítást tud betölteni, továbbá elérhető a kriptográfiai műveleteket gyorsító RISC-V Vector Cryptography kiterjesztés, illetve két darab 128 bites SIMD tömböt kínáló, RISC-V Vector Extension v1.0-s specifikációknak megfelelő vektorfeldolgozót is tartalmaz.

A P870 támogat megosztott klaszteralapú gyorsítótárstruktúrát, ami megkönnyíti a rendszer skálázását, sőt, a SiFive a korábbi dizájnokkal is engedi a keverést, így választható mellé ugyanabba a rendszerchipbe egy kisebb teljesítményű, de jóval kevesebbet fogyasztó mag is, ezzel biztosítva a hibrid kialakítást.


[+]

A skálázhatóságot tekintve négy P870 mag köthető össze egy, megosztott L2 cache-t tartalmazó klaszterbe, és nyolc ilyen klaszter kapcsolódhat a megosztott L3 gyorsítótárra. Összességében tehát 32 magig skálázható a konstrukció.


[+]

Lényeges adalék, hogy a P870-nek lesz egy P870-A variánsa, ami az autóiparnak készül. Ez többek között ASIL B és ASIL D hitelesítést ad hozzá a rendszerhez a funkcionális biztonság érdekében.

A SiFive szerint a hivatalos bemutatóra még várni kell egy kicsit, de a potenciális partnerek már érdeklődhetnek a licenclehetőségekkel kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés