Hirdetés

Shuttle XH61V barebone – sokat fejlődött a 3 literes masina

A Shuttle még év elején jelentette be XH61 jelzésű barebone számítógépét, amely mérete ellenére kellő potenciállal rendelkezett egy combosabb konfiguráció összeállítására is. A gyártó azonban még látott fejlődési lehetőséget a masinában, ezért most útjának indította az XH61V-t, amely a fentebb említett modell javított változatának tekinthető.

A ház első pillantásra mit sem változott, 24 x 200 x 72 mm-es kiterjedése miatt még mindig bő 3 literes űrtartalommal rendelkezik, ehhez pedig mindössze 2,2 kilogrammos tömeg párosul. Az alapot egy Mini-ITX (FH61V) deszka szolgáltatja, amely a fedélzetén található Intel H61 Express vezérlővel LGA1155 foglalatba illeszkedő processzorokat fogad. A központi egység kiválasztása a felhasználó feladata, lehet Celeron, Pentium vagy Core i3/i5/i7 CPU-kban is gondolkozni. Az egyetlen megkötés, hogy ezek TDP értéke nem haladhatja meg a 65 wattot, ugyanis a hővezető csövekkel és 2 x 60 mm-es csendes ventilátorral megtámogatott hűtő maximum ekkora hőmennyiséggel képes biztonságosan elboldogulni.


[+]

A dupla SO-DIMM memóriafoglalatba továbbra is 16 GB-nyi RAM pakolható, a meghajtókat pedig 3 x SATA csatlakozóra köthetjük, ezek azonban sajnos továbbra is csak 3 Gbps-osak. Így belsejében akár 3 x 2,5”-es HDD/SSD is rögzíthető, de igény esetén az egyik egy slim optikai meghajtóval kiváltható. Dupla mini PCI Express aljzatának köszönhetően mSATA csatolós SSD-k vagy például vezeték nélküli adapterek gond nélkül a rendszerbe illeszthetők.

Az előlapi ajtó mögött sorakozó csatlakozók tekintetében nincs változás, itt továbbra is 2 x USB 2.0 port és a szokásos audioaljzatok bújnak meg. Azonban a hátlapon lényegesen nagyobb a felhozatal, mint az XH61 esetében volt, hiszen végre felbukkant néhány USB 3.0 port, a D-Sub analóg videokimenetet DVI-ra cserélték, egy S/PDIF optikai hangkimenet is a repertoár része lett, valamint még egy Gigabit Ethernet aljzattal bővült a kínálat. A gyártó állítása szerint nem csak média számítógépnek vagy apró munkaállomásnak lehet kiváló alapja, de robusztus felépítése miatt akár ipari felhasználásra is alkalmas, ezt a törekvést támasztja alá a szintén a hátlapon tobzódó 2 x RS-232 soros port.

A Shuttle XH61V barebone vételára 159 euró.

Előzmények

Hirdetés