Hirdetés

Shuttle: multimédiás mini-PC Pentium M-alapokon

A mini-PC-k hűtése erősebb asztali processzorok használata esetén komoly mérnöki leleményt kíván, hiszen ezek a kis dobozok valóban szem előtt vannak, így ventilátoraik zaja duplán zavaró (lenne) a földön elhelyezett tornyokéhoz képest. Nem véletlen, hogy a felénk is ismert AOpen már bemutatta Intel Pentium M mobil processzorokat fogadó barebonjait, és a CeBIT-en végre a piacvezető Shuttle megoldását is megcsodálhatta a nagyközönség. A Shuttle a kis fogyasztású, azaz könnyebben hűthető CPU-t nem elsősorban a méret drasztikus csökkentésére használta, helyette egy olyan rendszert alkotott, amely médiaközpontként akár a nappali díszévé is válhat.

Az MCE-01 mintegy 44 x 35 x 8 centiméteres házában egy i915PM + ICH6M chipset köré épülő alaplap kapott helyet, amely két DDR333-as SO-DIMM memóriamodult fogad. A grafikáról egy PCI Express x16 interfésszel ellátott ATI Radeon X300 videokártya gondoskodik, de nem hiányzik sem az analóg, sem a digitális tévétuner, illetve FM rádióvevő. A hangzásért a Creative P17 nyolccsatornás vezérlője felel, egy ilyen rendszerhez illően természetesen optikai digitális (SPDIF) be- és kimenet, továbbá koaxiális digitális kimenet is rendelkezésre áll az analóg audiocsatlakozókon kívül.

Az adatok tárolásához egy 3,5 hüvelykes, Serial ATA csatolójú winchester, valamint egy USB portra kapcsolódó, cserélhető 2,5 colos egység biztosított. Hálózati kommunikáció egy integrált Broadcom Gigabit Ethernet-vezérlő, valamint egy 802.11g szabvány szerinti WLAN modul jóvoltából vehető igénybe. A mini-PC egy 8 az 1-ben kártyaolvasóval is szolgál CF (Type I, II), MD, SM, SD, MMC, MS és MS Pro memóriakártyákhoz; további funkciókkal PCI Express x1 sínbe illeszkedő bővítőkártyák révén gazdagítható a mini rendszer. A géphez Wi-Fi antenna, billentyűzet és távirányító jár; operációs rendszerként a Windows XP Media Center Edition 2005-öt telepítik rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés