Hirdetés

Piacon az Asus mobilprocesszor-adaptere

Hamarosan az üzletekbe kerülhet az Asus CT-479 jelű CPU-adaptere, amelynek segítségével Socket 478-as asztali alaplapokra is ráültethetők az Intel eredetileg noteszgépekbe tervezett, 479 tűs FCPGA tokozásban helyet foglaló Pentium M és Celeron M processzorai.

A megoldás előnye a DFI és az AOpen mobil chipsetet tartalmazó alaplapjaihoz képest nemcsak az, hogy nem kell lecserélni a már esetleg meglévő lapot az energiatakarékos, így egyszerűen hűthető CPU-k használatához, hanem az is, hogy az asztali chipsetek valamennyi funkciója rendelkezésre áll. Ugyan az Asus egyelőre csak P4P800 SE és P4P800-VM jelzésű alaplapjaihoz adta ki az új BIOS-verziót, ám már ezeken is rendelkezésre áll többek között DDR400-as memóriamodulok kétcsatornás meghajtásának lehetősége, valamint az AGP 8x videokártya-foglalat.

Ráadásul az adapter az alacsony tápfeszültségű (LV, ULV) típusokon kívül lényegében valamennyi mobil processzorral együttműködik: a Dothan (1,5-2,26+ GHz) és Banias magos (1,3-1,7+ GHz) Pentium M-ek mellett a Celeron M-ek (1,2-1,7+ GHz) is szerepelnek a kompatibilitási listán, a 400 és 533 MHz-es rendszerbusz között jumperek segítségével lehet választani. A CT-479 mellé processzorhűtő és tápkábel is jár; a termék hazai ára várhatóan 10 000 forint körül alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés