Hirdetés

Saját RISC-V processzormagokat tervezett a Seagate

A vállalat az egyiket teljesítményorientált megoldásnak szánja, míg a másik inkább a hatékonyságra fókuszál.

A Seagate bejelentette, hogy saját tervezésű RISC-V processzormagokon dolgoztak az elmúlt években, amelyeket később az adattárolóikon fognak bevetni. Ez a lépés hasonló a Western Digital korábbi döntéséhez, hiszen a konkurens cég már korábban a RISC-V felé fordult.

A Seagate egyelőre óvatosabb a kérdésben, így a közeljövőben a RISC-V magjaik nem váltják ki teljesen a jellemzően használt ARM dizájnjaikat, ugyanakkor valószínű, hogy hosszabb távon azt látják majd optimálisnak, ha csak egy utasítás-architektúrára terveznek, ezen a szinten pedig sokkal jobban járnak a RISC-V-vel.


[+]

A vállalat kétféle processzormagot tervezett, az egyiket relatíve nagy teljesítményre, míg a másikat inkább jó energiahatékonyságra. A konkrétumokat még nem árulta el a cég, de annyit már lehet tudni, hogy a nagy teljesítményű RISC-V processzormagjuk jobban teljesít a manapság használt megoldásuknál a HDD-k valós idejű vezérlése szempontjából, aminek köszönhetően pontosabban pozicionálhatók majd a meghajtófejek, és ez kritikus tényező lesz az 50 TB-os HDD-knél, de a szóban forgó fejlesztés bizonyos, relatíve teljesítményigényes feladatokat is el tud látni, amelyeknek az adatközpontokba szánt adattárolók esetében lesz igazán haszna.

A hatékonyságra tervezett RISC-V processzormag értelemszerűen nem optimális a komolyabb számításokhoz, de kifejezetten jól tud teljesíteni különböző háttérfeladatokban, többek között biztonsági koprocesszorként.

A Seagate a saját tervezésű magok fejlesztésével olyan fejlődő területekkel is szemez, mint a computational SSD-k. Ezek alapvetően olyan adattárolók, amelyek az adatok tárolása mellett bizonyos számítási feladatokat is képesek elvégezni, méghozzá anélkül, hogy rendszer processzorát és memóriáját terhelnék. Ez az egyre nagyobb adatközpontokban lassan nagyon lényeges kérdéssé válik, mert az adatok mozgatása nem kevés energiát emészt fel, ami a rendszer fenntartási költségét drágítja, viszont ha az adattároló is meg tud oldani bizonyos feladatokat, akkor az jelentősen javíthatja a teljes szerver működésének hatékonyságát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés