Hirdetés

RISC-V processzorokat fog tervezni a MIPS tulajdonosa

A Wave Computing persze megtartja az eredeti architektúrát is, de a jövő új alapokra épül.

A MIPS kalandos utat járt be az elmúlt évtizedben, hiszen az Imagination még a 2012-es esztendő végén jelentette be, hogy megszerezték a megmaradt szabadalmakat, aminek hála számos processzorral előálltak az elmúlt években. Azóta a MIPS-et eladták a Tallwood Venture Capitalnak, amely vállalat életben tartotta a fejlesztéseket, de konkrét tervekkel már nem készültek, így sokan valószínűsítették, hogy csak a divízió értékesítése volt szempont, ami még a 2018-as év közepén kötött ki a Wave Computing kezében.

Az akvizíció legnagyobb előnye az lett, hogy nyílt forráskódúvá vált a MIPS, és ennek a bejelentésénél már sejthető volt, hogy az egész egy reakció a szintén nyílt forráskódú RISC-V architektúra rendkívül gyors térhódítására.

Persze a Wave Computing maga is nehéz időszakot élt meg a közelmúltban, hiszen a csőddel néztek szembe, de sikerült elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, ugyanis a Tallwood Venture Capital anyagi segítségével újraszervezték a céget, amelyben az utóbbi befektetőcsoport immáron többségi tulajdonos. Ennek az eredménye, hogy a MIPS a RISC-V architektúra menedzselésével foglalkozó nonprofit szervezet, a RISC-V International tagjává vált, így a jövőben RISC-V processzorokat fognak tervezni. Már készül is a nyolcadik generációs dizájnjuk, amely az első, nem MIPS architektúrára építő fejlesztésük lesz.

A változással a MIPS beáll a RISC-V mögé, de az eredeti architektúrát is megtartják, az ezeket használó, saját fejlesztésű magokat ugyanúgy lehet a jövőben licencelni, vagyis szimplán felhasználni az alapokat egy saját dizájnhoz.

Fontos tényező, hogy a MIPS új dizájnja megtöri a kompatibilitást a korábbiakkal, ami érthető, elvégre teljesen más architektúrát használ, ez tehát egy újrakezdés a cég történelmében, de a MIPS márkanevet megtartják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés