Hirdetés

SSD vezérlőchipekkel foglakozó gyártóval szövetkezik a Seagate

Az SSD-k megállíthatatlan tempóban törnek előre, noha a merevlemezek még mindig rendkívül népszerűek a vásárlók körében, amit főként nagyobb kapacitásukhoz mért árazásuknak köszönhetnek. Mindenesetre az látszik, hogy a piaci igények a flashalapú tárolók felé tolódnak el, így hiba lenne a Seagate részéről, ha szemellenzős stratégiát követve félvállról vennék a merevlemezek jövőjét fenyegető új technológiát. Ugyan most még nem késő SSD-k gyártásába belefogni, de számos nagy tapasztalattal rendelkező szereplő van már a NAND flash tárolók piacán, így az új belépőknek nincs könnyű dolguk, hacsak nincs valami ütőkártya a kezükben. Még az olyan nagy cégeknek, mint a Seagate sem egyszerű segítség nélkül megbirkózni a feladattal, pedig a hibrid merevlemezek kapcsán már van némi tapasztalatuk a flashalapú tárolókról.

A gyors tapasztalatszerzés egyik módja a mostanában jellemző felvásárlás, de most nincs szó hasonló manőverről, mivel a Seagate megelégedett egy stratégiai együttműködési megállapodással, amit a Memory Modem SSD-vezérlő fejlesztőjével, az izraeli DensBits néven ismert céggel kötöttek. A megállapodás részleteit nem hozták teljes egészében nyilvánosságra, de lényegében arról van szó, hogy némi anyagi befektetésért cserébe a DensBits a Seagate rendelkezésére bocsátja a Memory Modem vezérlőchipet. Ennek különlegessége, hogy a fejlesztésénél a kommunikációra használt modemek technológiájából és működéséből merítettek ihletet, erre alapozva pedig a Flash memóriák megbízhatóságát és élettartamát sokszorosára képesek növelni.

Az ígéret szerint a Memory Modem kiküszöböli az egyre modernebb gyártástechnológiával előállított flash tárolók memóriacelláinak élettartamára vonatkozó gyengeségeit, illetve ebből kifolyólag az olcsón előállítható TLC NAND technológiának is nagy löketet adhatnak. Zárójelben megjegyeznénk, hogy az erős ECC/DSP/Management motorra épülő Memory Modem vezérlő megvalósítását tekintve egyedi, de élettartam növelő megoldással próbálkozik más vállalat is, például a nemrégiben ismertetett STEC CellCare is.

A Seagate az együttműködéstől egyértelműen azt várja, hogy a közeljövőben el tudják árasztani a piacot saját márkanévvel fémjelzett, gyors, olcsón gyártható, 10-20 nanométeres osztályba sorolt TLC NAND flash chipekre épülő otthoni, és szintén 10-20 nanométeres MLC NAND flash lapkákat kamatoztató üzleti SSD-kkel. Hogy erre mennyit kell még várni, arról nincs információ.

Azóta történt

  • Elkelhet az OCZ

    A hírek szerint a Seagate lehet a vevő, de a Micron is érdeklődik.

Előzmények

Hirdetés