Hirdetés

Az SBC-piacra jön a Raspberry Pi 3 pici verziója

Az előzetes adatok alapján erős ajánlatnak tűnik az új compute modul.

A Raspberry Pi termékek komoly sikert értek el az elmúlt időszakban, ugyanakkor a gyártó nem csak a hobbigépek piacát ostromolja, hanem szeretne a jövedelmezőbb SBC-piacon (single-board computer) is részesedést szerezni. Erre a célra született meg régebben a Raspberry Pi Compute Module, amely egy DDR2 SO-DIMM interfészbe helyezhető komplett számítógép volt, és ennek a számítási teljesítménye megegyezett a Raspberry Pi B+ modellel. A termék kedvelt volt az iparági berendezésekben, hiszen olcsón lehetett vele tesztelni különböző applikációkat vagy hardvereket. Mindemellett azok számára is jó alapot nyújtott, akik egy saját nyomtatott áramkör mellé akartak egy relatíve erős rendszert.

Az első Raspberry Pi Compute Module
Az első Raspberry Pi Compute Module

Ez a szegmens egyébként meglehetősen nagy, és főleg az Atmel és a Freescale uralja. Természetesen a Raspberry Pi Compute Module amolyan első fecske volt, így nem csinált nyarat, de most jön a Raspberry Pi 3 Compute Module, amely még többet kínál, és borsot is törne a nagyok orra alá.

A Raspberry Pi 3 Compute Module tulajdonképpen megegyezik a Raspberry Pi 3-mal, legalábbis a számítási teljesítményt tekintve, hiszen ugyanaz a Broadcom BCM2837-es SoC dolgozik rajta. Azonban compute modulról lévén szó nincs rajta Wi-Fi, de ez a célpiacra amúgy sem szükséges. A rendszer továbbra is DDR2 SO-DIMM interfészbe helyezhető, ami jellemzően azért kedvelt az iparági körökben, mert olcsóbb, mint a PCI csatoló, illetve kedvezőbb jeltovábbítási paraméterekkel bír.

A Raspberry Pi 3 Compute Module a Linux és a Windows 10 IoT operációs rendszerekkel működhet, tehát kifejezetten kellemesnek mondható a támogatottsága. Sajnos azonban a megjelenés csak az év vége felé esedékes. Az ára várhatóan 24 dollár lesz, ami megegyezik az elődmodell árával. A gyártó láthatóan a teljesítménnyel és az ehhez viszonyított kedvező árral próbál a konkurensek fölé kerekedni az SBC-piacon. A hírek szerint az új modul működőképes lesz az eredeti modulhoz kiadott IO Boarddal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés