Hirdetés

A Sapphire bemutatta a legújabb toxikus Radeont

A Sapphire nem várt tovább a legújabb toxikus Radeon megjelenésével, így a vállalat az AMD Radeon HD 7970 GHz Edition nevű modellre alapozva megalkotta a piac leggyorsabb egy GPU-val dolgozó VGA-ját. A termék az új steppingre épülő Tahiti kódnevű cGPU tudását kamatoztatja, mely 2048 shader részelemmel dolgozik, a 384 bites memóriabuszhoz pedig 6 GB kapacitású GDDR5 szabványra alapozó fedélzeti memória kapcsolódik. Utóbbi soknak tűnhet, de a Sapphire célja az Eyefinity konfigurációk kiszolgálása, és ma már 7680x3200 pixeles felbontásra is van lehetőség, ahova 3 GB VRAM kevés lenne. Sőt, érdemes megjegyezni, hogy érkezőben vannak a 4K-s kijelzők is, melyek felbontása akár 4096x2560 is lehet. Ebből egy hárommonitoros Eyefinity 12288x2560 képpontos felbontást jelent, míg egy hatmonitoros konfiguráció már 12288x5120 pixel számítását igényli. Ez a terület persze egyértelműen a gazdag vásárlók játszótere, de a Sapphire Radeon HD 7970 GHz Edition Toxic pont nekik készült. Természetesen az extrém magas felbontás komoly számítási teljesítményt is igényel, így érdemes kapásból CrossFireX konfigurációban gondolkodni.

Az órajeleket tekintve a Sapphire gyári tuningra adta a fejét, így a lapka alapból 1050 MHz-en ketyeg, amit a PowerTune Boost maximum 1100 MHz-re emelhet. A memóriachipek effektív 6 GHz-es órajelen üzemelnek. A gyári tuning azonban nem merül ki ennyiben. A tervezők ugyanis elhelyeztek a kártyán egy Lethal Boost gombot, mely az alapórajelet 1100, a PowerTune Boostot pedig maximum 1200 MHz-re növeli, emellett az effektív memória-órajel is 6,4 GHz-re nő. Utóbbi esetben a memória-sávszélesség 307 GB/s lesz, ami nyilván szükséges az extrém magas felbontások kiszolgálásához.

A kártya megfelelő hőmérsékletéért egy saját tervezésű hőkamrás hűtő felel, mely két darab 6 és két 8 mm-es átmérőjű hővezető cső segítségével vezeti a forróságot a méretes alumíniumbordába, amit aztán két darab 9 cm-es ventilátor hűt le. A hátoldalon tanyázó memóriachipek hűtését a tervezők fémlappal oldották meg.

A termék két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozóból szerzi a működéshez szükséges energiát, emellett a 8+2 fázisú tápáramkört tekintve sem spórolt a Sapphire, így a VGA-ra DirectFET-ek, valamint Black Diamond tekercsek kerültek, a vezérlést pedig egy CHiL CHL8228-as lapka látja el. A kategóriában szokássá váló LED sem maradt le, amelynek segítségével a felhasználó visszajelzést kap a 12 rétegű nyomtatott áramköri lap hőmérsékletéről.

A DirectX 11.1-et támogató termék hátulján egy dual-link és egy single-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a-s, valamint két mini DisplayPort 1.2 HBR2-es kimenet található. A kártyával hat kijelző kezelése biztosított, továbbá mindegyikhez külön nyolccsatornás hangfolyam rendelhető.

A Sapphire a következő héten kezdi meg a Radeon HD 7970 GHz Edition Toxic forgalmazását, ám az árcéduláról még nincs pontos adat, de biztos, hogy drága termék lesz, 600 dollár körüli árazással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés