Hirdetés

Idén jönnek a Samsung variálható frissítési frekvenciát támogató tévéi

A vállalat a HDMI VRR és az AMD FreeSync megoldását választotta alapnak.

A Samsung lép először a tévépiacon a variálható frissítési frekvencia irányába. A vállalat egy milánói konferencián elismerte, hogy erre a megoldásra már nem csak a monitorok szegmensében van igény, így a televízióknál is bevezetik az újítást. Ennek elsődlegesen a játékosok fognak örülni, de maga a variálható frissítési frekvencia igazából videolejátszásnál is hasznos, ugyanis a panel frissítése tökéletesen igazodhat a lejátszott tartalom sebességéhez, ami kadenciahelyes lejátszást tud biztosítani, akár egyedi képkockasebesség mellett is.

Az egyes új tévék maximális frissítési frekvenciája akár 120 Hz is lehet, bár nem feltétlenül 4K-s felbontás mellett, erre vonatkozóan még a pontos specifikációkra várni kell.

A Samsung két megoldást választott a variálható frissítési frekvenciára. Az egyik az AMD FreeSync, ezen belül is a nem szabványos, HDMI-s megoldás, amit igazából csak úgy lehet elérni, ha az adott rendszerben megfelelő AMD Radeon grafikus vezérlő van, és ezt támogatja majd a Microsoft Xbox One S és X konzol is. Ennek a módszernek az előnye, hogy HDMI 1.4-es interfész mellett is üzemképes.

A másik opció a HDMI VRR. Ez technikailag szabványos, viszont új HDMI interfész kell hozzá. Itt legalább a 2.0-s specifikációra kell gondolni, ezt ugyanis opcionálisan ki lehet már egészíteni a VRR képességgel, de ehhez majd a vállalat külön tesztelési procedúrát állít fel, hogy a hardverekkel való kompatibilitást ellenőrizzék, majd a felhasználók tudtára adják. HDMI 2.1-es interfész használata mellett nyilván elég a HDMI Forum hitelesítési tesztje is.

Bár maga a HDMI VRR szabványos, ennek a támogatását máig csak az AMD jelentette be, tehát PC-s környezetben jelenleg úgy néz ki, hogy ezt is csak AMD Radeon grafikus vezérlő mellett lehet majd elérni. Látszatra tehát nincs előnye a VRR-nek, de a Samsung elsődlegesen azért vezeti be a modernebb HDMI interfészekre a támogatását, hogy nyitva hagyják a kaput a többi gyártó előtt is. A HDMI-s FreeSync ugyanis abszolút zárt rendszer, amin már nem tudnak változtatni, viszont az Xbox One oldaláról érkező igény miatt megéri építeni rá. A HDMI VRR ezzel szemben nyílt, csupán az Intel és az NVIDIA eléggé kerüli az erre vonatkozó kérdéseket, vagyis jelenleg nem különösebben érdeklődnek iránta. Az előbbi cég problémája az, hogy a HDMI 2.0-t több új platformjukon még mindig nem támogatják natívan, ami kizárja a VRR implementálhatóságát is, míg utóbbi vállalat sokkal inkább bízik a saját BFGD kezdeményezésében, és nyilván azt szeretnék elérni, hogy minden nagy tévégyártó ilyeneket kínáljon a piac számára.

A Samsung a HDMI VRR támogatásának bejelentésével alapvetően döntött, így átdobták a labdát az Intel és az NVIDIA térfelére. Utóbbi két cég a szabványosság miatt akármikor beszállhat. Lehet, hogy ez hónapokon belül megtörténik, de az sem kizárt, hogy éveket kell rá várni, a Samsung viszont a saját térfelén már idén megcsinálja a feladatát, így megnyitják mindenki előtt a kaput. Amelyik cég besétál rajta azt szeretettel fogadják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés