Hirdetés

A terabájtokat célozza az SSD-k frontján a Samsung

A vállalat a Flash Memory Summit alkalmával számos érdekes újdonságot leplezett le.

A Samsung egy külön technikai nap keretében mutatta be készülő fejlesztéseit, a jelenleg is zajló Flash Memory Summit alkalmával. A vállalat nem fogta vissza magát, mivel tipikusan a terabájtos magasságot ostromolták, ami 2018-hoz közeledve érthető irány.

Mindenkit érintő fejlesztésnek számít az 1 terabites V-NAND lapka, aminek a pontos paramétereit nem árulta el a Samsung, de a következő évben elérhető lesz, és 16 darab ilyen lapka egybetokozásával egy 2 TB-os V-NAND flashmemória kreálható, ami alaposan megdobhatja a következő generációs SSD-k kapacitását. Ezt az újdonságot viszonylag sok területen fel lehet majd használni, így a mobiloktól kezdve a nagyvállalati igényekig valószínűleg mindenhol találkozunk majd vele.

A Samsung az iparág első, 16 TB-os NGSFF formátumú SSD-jének mintáit is elkezdte szállítani. Ez a 30,5 x 110 x 4,38 mm-es konstrukció az 1U magas rack szerverekbe készül, és mind a kapacitás, mind pedig az IOPS teljesítmény tekintetében túlmutat az aktuálisan elérhető, illetve jellemzően használt megoldásokon.

A 16 TB-os NGSFF formátumú Samsung SSD mintája
A 16 TB-os NGSFF formátumú Samsung SSD mintája [+]

A vállalat által demonstrált referenciaszerverben 36 darab 16 TB-os NGSFF SSD kapott helyett, ami összességében 576 TB-os kapacitást és 10 millió IOPS-os összteljesítményt kínált véletlenszerű olvasás mellett. A Samsung a termék tömeggyártását az év végén kezdi meg, illetve dolgoznak a formátum szabványosításán is, ami végül az M.3 nevet kaphatja.

A következő nagy bejelentés a Z-SSD volt, amelyről a cég egy éve már beszélt. Akkor a Samsung annyira nem ment bele a technikai részletekbe, de a Z-SSD célja a rendkívül alacsony késleltetés és a magas teljesítmény biztosítása, így az elsődleges célterületnek a valós idejű elemzéssel foglalkozó rendszerek számítanak.

A Samsung idén már nem csak beszélt, hanem be is mutatta az első Z-SSD-t, az SZ985-öt. Az újdonság mindössze 15 mikromásodperces olvasási késleltetéssel rendelkezik, ami lényegében a mai NVMe SSD-k által kínált paraméter hetede. A vállalat szerint a Z-SSD az aktuális NVMe opciókhoz képest akár 12-szer jobb lehet a rendszerre vonatkozó válaszidő szempontjából.

Végül idénre is maradt egy új technológia, ami ezúttal a Key Value SSD lett. A név egy újfajta metódust rejt a komplex adathalmazok feldolgozására. Mint ismeretes a mai SSD-k a tárolt információkat adatrészletekre bontják, amit blokkoknak hívunk, és ezek mérete előre specifikálva van. Erre a logikai és a fizikai blokkcímzés implementálása miatt van szükség. A Key Value SSD azonban másképp működik, ugyanis az adatokat anélkül dolgozza fel, hogy blokkokra bontaná őket. A rendszer egy kulcsot rendel a tárolt adathoz, és ez lehetővé teszi az adat pontos helyéhez történő direkt címzést. Az adat ilyen formában történő kiírása és beolvasása csökkenti a korábbi címzési modell miatt szükséges számos redundáns feladat számát, ami növeli a flashmemória élettartamát, illetve gyorsítja magát az adatelérést és -írást is. Arról sajnos nincs adat, hogy a Key Value SSD-kből mikor lehet kézzel fogható termék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés