Hirdetés

Egészen aprócska lett a Samsung BGA-s SSD-je

A Samsung eddig is elemében volt, ha az SSD-k kerültek szóba, és ez a jövőben sem változik meg, legalábbis az alapján, hogy a cég bemutatta az első BGA-s SSD-t. A PM971-es jelzésű fejlesztés elsődlegesen a méretéről lesz ismert, ugyanis csupán egy apró lapkáról van szó. A méretcsökkentés az ultramobil eszközöknél már jó ideje kritikus tényező, és bizonyos M.2 formátumok, például a 2260-as verzió a kis méretre fókuszál. A BGA tokozás azonban még ennél is jobb megoldás, főleg a magasság szempontjából, mivel nincs szükség a mini PCI Express csatolóra.

Samsung PM971-es BGA-s SSD Samsung PM971-es BGA-s SSD
Samsung PM971-es BGA-s SSD (forrás: PC Watch) [+]

A Samsung PM971 BGA-s SSD-je PCI Express 3.0-s interfészen köthető be. A lapkán belül MLC V-NAND flashmemória található, amelyet a Photon vezérlő kezel. Az adatátviteli teljesítmény szempontjából a szekvenciális olvasási sebesség 1,5 GB/s lehet, míg írás esetén be kell érni 600 MB/s-mal. Mindeközben a 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű műveletek esetében 190 000, illetve 150 000 IOPS-ra lehet számítani olvasás és írás mellett.

A Samsung a 128, 256 és 512 GB-os kapacitással kínált PM971-es BGA-s SSD-t a tabletekbe és a hibrid mobil eszközökbe szánja. A vállalat szerint várhatóan az év végén, vagy a következő esztendő elején érkezhetnek a fejlesztésre épülő konfigurációk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés