Samsung notebook blog: SideSync, avagy mobil a PC-n, mobilban a PC

A Samsung nemrégiben útjára indította a SideSync szolgáltatást, mely a Windows 8-at futtató PC-k (beleértve a notebookokat, tableteket) és Android operációs rendszert futtató okostelefonok, tabletek között teremt szoros kapcsolatot USB-n vagy a helyi Wi-Fi hálózaton keresztül. A program a szokásos adatszinkronizáláson felül ugyanis olyan extra funkciókat kínál, mint a PC beviteli eszközeinek használata a mobilon eszközön (Keyboard/mouse Sharing), vagy a mobil eszköz kijelzőjén mutatott kép megjelenítése a PC kijelzőjén (Phone Screen Sharing). Mindezt úgy, hogy a fent említett csatlakozási módokon felül nincs másra szükség, mint a SideSync programra, valamint mobil oldalon még a Phone Screen Sharing alkalmazás telepítésére. (A Windows 8-as kliens minden Samsung ATIV családba tartozó PC-re ingyenes, régebbi Samsung PC-kre pedig 30 dollárért megvásárolható. Az androidos Sidesync és Phone Screen Sharing ingyenesen telepíthető bármilyen telefonra, tabletre, ami megfelel a követelményeknek - Android 4.0 vagy újabb szükséges).

A gyors konfigurálás után pár gombnyomás és érintés után máris használatba vehetjük az alkalmazást. A Keyboard/mouse Sharing, azaz beviteli eszközök megoldásával az egérkurzor áthúzható a telefon kijelzőjére (mintha osztott képernyőt állítottunk volna be a Windowsban, csak itt a második képernyő a telefon, amin a saját rendszerre fut továbbra is) és a PC billentyűzetével akár a telefonra is gépelhetünk. Például sms-t vagy e-mailt, ami sokkal hatékonyabban elvégezhető a billentyűzettel, mintha az érintőkijelzőn kellene maszatolnunk. Mindezt úgy, hogy az androidos eszközhöz hozzá sem nyúlunk.

A másik lehetőség a Phone Screen Sharing opció, melyet aktiválva a telefon kijelzőjének tartalma tükröződik a PC kijelzőjére, pontosabban egy külön ablakba. Mondanunk sem kell, hogy ez esetben a PC-ről szintén dolgozhatunk a telefonon: görgethetünk a telefon/tablet menüjében, programokat indíthatunk és zárhatunk be, gépelhetünk stb, mindezt természetesen a PC beviteli eszközeivel, amibe beleértendő a PC érintőkijelzője is! További lehetőség, hogy számítógépen rajzolhatunk a telefonon megjelenített képre (például egy térképre), amit aztán képként lementve továbbíthatunk például a telefon Chat On! programján keresztül.

Bármelyik opciót is használjuk, fogd és ejtsd (drag&drop) módszerrel egyszerűen mozgathatunk állományt a PC-ről a telefonra, illetve a vágólapra helyezett szöveget másolhatjuk az eszközök között oda-vissza. Zárásként tekintsük meg az alábbi videót, mely remekül felvázolja a Samsung SideSync tudását:

Azóta történt