Samsung notebook blog: Samsung HomeSync alapok

Több más gyártóhoz hasonlóan a Samsung sem akart felhős szolgáltatás nélkül maradni, így létrehozták a HomeSync névvel illetett szolgáltatást. Mint a nevéből is adódik, Home, azaz otthoni felhővel van dolgunk, tehát ezt nem úgy kell elképzelni, mint például a Google vagy más felhős szolgáltatók megoldásait. Itt nincsenek tetemes tárhelyet kínáló távoli szerverek, nincs fizetős tárhely sem, ehelyett otthoni eszközeinkkel valósíthatjuk meg a felhőt és az adattárolást, a cég csak az ehhez szükséges hátteret adja szoftveres formában és a távoli összeköttetést megvalósító szolgáltatás formájában. A hardver és a rendelkezésre állás (internet, áram) biztosítása a felhasználó feladata, ami kétféle formában valósulhat meg.

A HomeSync szolgáltatás egyszerűbb formája a HomeSync Lite. Ehhez egy Samsung asztali vagy notebook vagy tablet PC szükségeltetik a HomeSync Lite szoftverrel. Lényegében ez utóbbi valósítja meg a felhőt, azaz kezeli a tárhelyet, a megosztásokat és a hozzájuk tartozó jogokat, kvázi  egyfajta felhős fájlszerverként funkcionál. Ehhez csatlakozhatnak a külső felhasználók (legfeljebb öt) távoli Samsung eszközei (fejenként legfeljebb hat darab), mint mobiltelefonok, tabletek és újabban az okos fényképezőgépek is. A rendszer egyszerűbb megértéshez az alábbi videóval tudunk szolgálni:

Az egész szolgáltatás tulajdonképpen egy pofonegyszerű megosztáson alapszik, ahol megszabhatjuk, hogy adataink privát vagy mások által is látható mappába kerüljenek, így utóbbi esetben példának okáért egy nyaraláson készült fotókról nem csak azonnali biztonsági mentés készülhet, hanem azonnal láthatóak lesznek mások számra is az elkészített képek. Ugyanakkor a rendszer fordítva is működik, a tárhelyen tárolt adatok távolról is hozzáférhetőek, legyen az kép, hang, videó vagy dokumentum.

Egy otthoni gépet fenntartani erre a célra nem egyszerű, hacsak nem egy asztali, mondjuk All in One PC-ről van szó, melyet ne mozdítunk el a helyről és fixen a hálózatra van kötve. Notebookok esetében a szolgáltatás többnyire nem biztosítható 24 órában (például utazunk, más országban tartózkodunk ahol nincs korlátlan internet), tehát alternatív megoldást kell keresni. A Samsung erre a célra hozta létre a HomeSync névre hallgató célhardvert, ami lényegében egy mini androidos set top box, mely funkcióit tekintve túlmutat a HomeSync Lite szolgáltatás által kínált tudáson, azaz a megosztások kezelésén túl számos egyéb célra is felhasználható. A következő bejegyzésben erről írunk bővebben.

Előzmények