Hirdetés

Samsung eMCP hatékony memóriacsomag telefonokba és tabletekbe

Ma már egy belépőszintű telefontól és tablettől is elvárható, hogy rendelkezzen némi háttértárral a programok, valamint javarészt médiafájlok tárolására, és a modern operációs rendszerek is egyre több rendszermemóriát igényelnek. A Samsung erre a területre fókuszálva jelentette be új eMCP (embedded multi-chip package) memóriacsomagjait, melyek egyetlen tokban valósítják meg a fent említett erőforrásokat.

Az eMCP lényege, hogy NAND Flash memóriát és RAM-ot is magában foglal, ezzel nyújtva költséghatékony és kompakt megoldást elsősorban belépőszintű, esetleg középkategóriás mobil készülékek számára. A tokban 4 GB beágyazott MultiMediaCard (eMMC) lapul, mellette opcionálisan választható 256MB, 512MB vagy 768MB (2Gb, 4Gb és 6Gb) DRAM. A 30 nm-es gyártástechnológiával készülő LPDDR2 DRAM részleg 1066 Mbps adatátviteli sebességre képes, mely a korábbi mobile DRAM (MDDR) tempójának kétszerese, de a 40 nm-en készülő LPDDR2 DRAM-hoz képest is 30 %-kal gyorsabb, miközben fogyasztása 25 %-kal kevesebb. A NAND Flash szekció létrehozásánál 20 nm-es gyártástechnológiát alkalmaznak.

Ez a házasítás tehát nem csak megfelelő teljesítményt nyújt, de az előállítása is költséghatékonyabb, a 40 nm-es chipekhez képest 60%-os termelékenység növekedés érhető el. Ráadásul felépítésének köszönhetően az új készülékekbe való implementálás is egyszerű, és az alacsonyabb csíkszélesség az akkumulátoros üzemidőnek is kedvez, ami napjainkban kiemelt fontosságú. Hogy mikor érkeznek az ezekre az eMCP-kre épülő okostelefonok és tabletek, azt nehéz megjósolni, de minden bizonnyal év vége felé feltűnhetnek az első fecskék. Érdemes még megemlíteni, hogy a Samsung csúcskategóriás eszközökbe is gyárt eMCP-ket, melyek azonos gyártástechnológiák mellett 1 GB LPDDR2 DRAM és 32 GB eMMC memóriát tartalmaznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés